Proverite da li je programiranje pravo zanimanje za vas
Foto: PR

Ovako izgleda jedan njihov dan

Proverite da li je programiranje pravo zanimanje za vas

Edukacija -

Za razliku od većine zaposlenih, programeri nemaju ustaljene rituale koje obavljaju svakodnevno. Jedni rade od kuće, drugi svakog jutra odlaze na posao, a trećima je noć vreme za predan i posvećen rad.

Ali, i freelance programerima i onima koji su u stalnom radnom odnosu jedno je zajedničko – oni su najplaćeniji IT stručnjaci na svetu.

Izdvojili smo jedan od 365 dana u godini kada se programer ponaša kao svaki drugi zaposleni koji radi osam sati dnevno. Pogledajte kako izgleda jedan njihov dan.

8:15–8:30 Ustajanje i spremanje za posao

Kada niste “sam svoj gazda”, jutra su uglavnom ista svima. Buđenje, oblačenje, doručak, kafa… Kod programera to izgleda za nijansu ili dve drugačije. Zato što je verovatno prekasno legao zbog surfovanja po internetu i isprobavanja nekog novog programa, on uglavnom preskače doručak. Ustajanje posle trećeg alarma, oblačenja na brzinu i trk na posao.

Ako naiđe na neku pekaru usput – super, ako ne – ništa strašno. Izdržaće bez hrane uz jaku kafu ili energetsko piće (možda i oba) do pauze za ručak.

9:00–13:30 Početak radnog dana

Prvo što programer uradi kada dođe na posao je proveravanje e-maila – da li ima novih taskova, šta su prioriteti tog dana, koliko ima vremena do isteka rokova… Nakon što to uradi, programer koristi svoj omiljeni alat za rad (IDE). PHP programeri se uglavnom odlučuju za NetBeans, Eclipse, PhpStorm, dok programeri za pravljenje mobilnih aplikacija češće koriste Android Studio, Visual Studio, Xcode...

Nakon što proveri sve, počinje njegov glavni posao – kodiranje, kodiranje i kodiranje. Rad na novim aplikacijama, ispravljanje bagova na koje se korisnici žale, kreiranje novih opcija za bolji sajt ili aplikaciju, konsultovanje oko izgleda sajta ili aplikacije sa dizajnerima i sl. čine samo deo svakodnevice uspešnih programera.

13:30–14:00 Pauza za ručak

Često se dešava da od previše obaveza programeri zaborave na pauzu za ručak. Ali, tu su kolege da ih podsete.

Kratak predah od bezbroj brojeva, zagrada, zareza, tačke i zareza i ostalih segmenata kodova uz pljeskavicu i gazirani sok uvek je odlična prilika i za ćaskanje sa kolegama. Da, programeri uglavnom nisu skloni zdravoj ishrani (čast izuzecima), pa ćete ih na pauzi videti kako kupuju čips, grisine, kikiriki i slatkiše kako bi bili spremni za ostatak radnog dana.

U ovih pola sata, svaki programer se trudi da sa kolegama ne prozbori ni reč o poslu, jer pauza je za uživanje, zar ne?

14:00–15:00 Vreme za usavršavanje znanja

Programeri moraju da budu u toku sa svim promenama koje se dešavaju u IT-ju brzinom svetlosti. Svakog dana nešto novo se desi, a oni imaju zadatak da sve to isprate. Zato u domaćim i internacionalnim uglednim i uspešnim kompanijama, oni bar sat vremena dnevno posvete istraživanju i usvajanju noviteta koji su se pojavili.

Programer koji želi da napreduje svakodnevno posećuje Open source community, GitHub i Stack Overflow, kao i brojne blogove, ali uživa i u praćenju vodećih ljudi na Twitteru iz oblasti koje ga interesuju. Neretko odlazi s posla na događaje poput seminara, konferencija i tribina, na kojima usavršava svoje znanje, koje kasnije primenjuje u svom radu.

15:00–17:00 Kodiranje i za kraj dana

Ovo je period kada je programer, kao uostalom i većina zaposlenih, zatrpan stalnim naviranjem novih zadataka (to je ona stavka “rad pod pritiskom”, koju morate imati u svom CV-ju ako želite da se bavite ovim poslom). Programer živi u kodu, pa je sasvim logično da se njegov dan tu i završi. Ali, da li kraj njegovog rada u firmi znači i kraj njegovog radnog dana?

Osim rada u kompanijama, bankama, obrazovnim institucijama, auto i avio-industrijama, medijskim kućama, lancima hrane i pića, programeri često rade i kao freelanceri. To znači da nakon što dođu kući oni ne ležu na kauč i ne uključuju televizor tražeći program koji će ih opustiti, već sedaju za računar i rade na projektima za druge poslodavce. Jer, njihovo znanje i umeće su najvažniji alat za dodatni izvor zarade. Baš zato su i najplaćeniji na svetu!

Ako mislite da biste i vi mogli da zamislite svoj radni dan kao što je ovaj, a želite i zaradu koju imaju ovi IT stručnjaci, postoje online kursevi koji vam to mogu omogućiti nakon samo 12 meseci, bilo da radite iz kancelarije, od kuće, ili sa oba mesta. Prema najsvežijim istraživanjima, prosečna plata programera u Srbiji je 210.519 dinara, što je ujedno četiri puta više od prosečne zarade u našoj državi.

Osmelite se i krenite sigurnim koracima, koji donose visoko plaćeni posao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja