Jedinstveni IT obrazovni sistem u srcu Beograda
Foto: Promo

Jedinstveni IT obrazovni sistem u srcu Beograda

Edukacija -

Dve vodeće regionalne kompanije u oblastima obrazovanja i IT-ja – LINK group i Comtrade u središte najvećeg IT centra na našim prostorima smestile su Visoku školu strukovnih studija za informacione tehnologije ITS i Srednju školu za informacione tehnologije ITHS i tako stvorile uslove za napredni vid školovanja, kakvim se može pohvaliti malo koja ustanova u svetu.

Rezultat svega toga je najsavremenija i najsveobuhvatnija edukacija za buduće IT eksperte, koja se sprovodi kroz devetogodišnji ciklus školovanja – četvorogodišnja Srednja škola za informacione tehnologije ITHS, nakon koje učenici školovanje nastavljaju na trogodišnjoj Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije, a zatim upisuju i dvogodišnje master studije na ITS-u i tako zaokružuju svoje široko obrazovanje u najperspektivnijoj oblasti današnjice.

„Naša misija jeste da mlade ljude obrazujemo za IT poslove budućnosti, ali da im istovremeno pružamo i sve uslove za najkvalitetnije opšte obrazovanje. Kako bi to bilo ostvarivo, neophodno je imati pažljivo birani program koji se realizuje potpuno inovativnim metodama nastave”, rekao nam je Bojan Ristić, direktor ITHS-a.

foto: Promo

Prednosti školovanja u velikom tehnološkom centru

Kada govorimo o obrazovanju, uvek se u prvi plan ističe pitanje koliko je stečeno znanje primenjivo u praksi. Na odgovor se čeka mahom do trenutka zaposlenja, kada se tek pokaže da li je nastava bila prilagođena stvarnim izazovima na poslu.

Međutim, na ITS-u i ITHS-u situacija je potpuno drugačija. Na samo pedesetak metara od kabineta za nastavu nalaze se vrhunski inženjeri Comtradea koji svakodnevno primenjuju baš ona znanja koja se prenose na časovima i stvaraju softverske i hardverske proizvode koji se koriste širom sveta. Učenici i studenti tako imaju priliku da iz prve ruke svedoče o primenjivosti svega što nauče i da svoja znanja lako isprobaju i u praksi.

Srednja škola po meri novih generacija

Učenici ITHS-a dolaze iz svih delova Beograda, a njihov svakodnevni boravak u školi umnogome se razlikuje od prosečnog dana njihovih vršnjaka u drugim školama.

Školski kompleks ITHS-a sastoji se od nastavnih kabineta koji su potpuno prilagođeni potrebama učenika, opremljeni „pametnim” tablama, video-bimovima, školskim laptopovima za svakog učenika. Na raspolaganju su i tereni za fudbal, košarku i odbojku, atletska staza, a odnedavno i najsavremenija fitnes sala sa spravama koje se nalaze samo u teretanama vrhunskih sportista.

Da budući IT stručnjak ne mora biti samo zaljubljenik u računare sa malo dodatnih interesovanja najbolje svedoče uspesi učenika ITHS-a u najrazličitijim oblastima, od izrade aplikacija, humanitarne angažovanosti, jezika, preko sporta, do glume i zapaženih plasmana na takmičenjima iz brojnih predmeta.

Diploma ITHS-a otvara vrata svih fakulteta u zemlji i inostranstvu, a naročito su vredni znanje i iskustvo koje učenici sa sobom nose. Većina učenika bira pogodnost da nastavi školovanja na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, obrazovnoj instituciji koja je osnivač ove srednje škole.

foto: Promo

Kombinacija studija, živih IT projekata i realnih šansi za posao. Rezultat – Visoka škola sa čak 93,15% uspešnih i zaposlenih diplomaca

ITS su potpuno drugačije studije od svih ostalih koje se mogu naći u regionu. Tokom njih studenti nose školske jakne, svi koriste tablete, a predavanja imaju u moderno opremljenim računarskim laboratorijama, gde uče na Apple kompjuterima, učestvuju u realnim projektima sa inženjerima iz Comtradea i tako se pripremaju za odlično plaćene poslove.

Studenti ITS-a imaju mogućnost da budu i deo ITS Projektnog centra, u kom već za vreme studiranja rade sa realnim klijentima, sa pravim resursima, na realnim zadacima i sa kompanijama koje će zaista usvojiti krajnji produkt.

Zbog svega toga, studenti ITS-a su veoma uspešni, čak 93,15% njih. Naime, na osnovu istraživanja koje ITS sprovodi na početku svake godine, 85,48% studenata ITS-a je odmah našlo posao u struci, a 7,67% nastavilo je usavršavanje na čuvenim fakultetima u zemlji i inostranstvu. Ono što izdvaja studente ITS-a je upravo to što se zaposle odmah po diplomiranju, a često i ranije, uz novčanu nadoknadu kakvu bi imali i u inostranstvu.

ITS već godinama sarađuje sa prestižnim inostranim kompanijama kao što su Microsoft, Adobe i Kembridž, a studenti mogu izabrati neki od programa koji će im osigurati uspešnu budućnost u najpopularnijim IT oblastima: Informacioni sistemi, Računarska multimedija, Elektronsko poslovanje i Informacione tehnologije.

foto: Promo

Najsavremenije IT master studije u regionu

Odnedavno su u okviru ITS-a pokrenute i akreditovane master studije za IT. Kako navode iz ove ustanove, dvogodišnje master studije pružaju široki spektar ekspertskih znanja iz informacionih tehnologija na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera, što studentima omogućava da postanu neki od najtraženijih stručnjaka današnjice, sa zvaničnom diplomom master strukovnog inženjera informacionih tehnologija.

„Analize tržišta pokazuju da je sve veća potražnja za IT stručnjacima koji imaju ekspertska znanja i zato su te pozicije veoma dobro plaćene. Takva napredna znanja na ovom masteru studenti dobijaju uz teorijsku i praktičnu nastavu, auditorne vežbe, laboratorijski rad, praktičan rad u realnom okruženju. Takođe se radi i na dosta istraživačkih radova, koji su deo realnih projekata”, navodi Goran Radić, izvršni menadžer i profesor ITS-a.

Najbolji put do najplaćenijih poslova na svetu

Ovakav sistem školovanja na ITS-u i ITHS-u omogućava svima onima koji svoju budućnost vide u IT-ju da obavljaju veliki broj poslova iz ove oblasti. Nakon završenog školovanja, oni karijeru mogu da razvijaju u nekoj od najtraženijih profesija bilo gde u svetu.

Neka od tih zanimanja su Big Data Engineer, Data Scientist, Cloud Software Engineer, Android Developer, Quality Manager, Data Miner, Design Project Manager, iOS Developer, 3D Scanning and Modeling Specialist i još mnogo drugih traženih profesija.

Da saznate šta vi možete postići ovakvim školovanjem posetite sajtove ovih ustanova: www.its.edu.rs i www.iths.edu.rs.

( Promo tekst - Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track