SAMO ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE: Kako do dobre ideje za biznis
Foto: Promo

Od ideje do biznisa

SAMO ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE: Kako do dobre ideje za biznis

Edukacija -

Izgraditi biznis je možda teško, ali započeti ga bez dobre ideje gotovo je nemoguće.

Ako u vama tinja preduzetnički žar, ali mislite da nemate dobru ideju, ne očajavajte. Sledi nekoliko saveta za to kako da u svojoj ekspertizi i znanju pronađete pravu ideju za biznis.

Da biste mogli da generišete dobru poslovnu ideju, za početak postavite sebi sledeća pitanja i odgovori na njih odvešće vas do prave preduzetničke ideje.

foto: Promo

Koje veštine posedujem?

Krenite odande gde se već nalazite. Šta već znate da radite? U čemu ste dobri?

Ne razmišljajte samo o profesiji, već i o hobijima i veštinama koje ne naplaćujete.

Možda dobro govorite neki strani jezik, ili ste vešt kuvar, dobar muzičar. Da li posedujete znanje u programiranju ili ste popularni na Fejsbuku? Sve ove veštine mogli biste da pretvorite u unosan biznis, bili to onlajn časovi jezika i gitare ili profesionalno vođenje profila na društvenim mrežama.

foto: Promo

Zbog čega me prijatelji hvale?

„Imaš sluha", „imaš osećaj za estetiku", „dobra si sa decom", „uvek mi kažeš pravu stvar kad sam u krizi"... U ovim skrivenim talentima krije se potencijal za unosan biznis. Zato, shvatite svoje prijatelje ozbiljno i poslušajte ih. Njihovi komplimenti mogu biti putokaz.

Šta radim vikendom?

Ovako možete razotkriti vašu strast koja se pretvorila u rutinu.

Bilo da se vaše subotnje jutro sastoji od čitanja sportskih blogova i komentarisanja aktuelnih takmičenja ili od štelovanja automobila za bolje performanse, vi ste verovatno odavno ekspert u datoj oblasti. Uređivanje doma, kuvanje, džogiranje, šoping... Sve ovo mogu biti male poslovne ideje koje bi se, ako im se dovoljno posvetite, mogle kanalisati u razne blogove, savetodavne biznise ili čak u fizičku radionicu ili prodavnicu.

foto: Promo

Za koje usluge sada plaćam?

Moguće je „ubiti dve muve jednim udarcem". Sve usluge za koje plaćate trećim licima, uz praktično znanje iz preduzetništva, možete pretvoriti u svoj prihod. Čišćenje doma, bejbisitovanje, šetanje kuca ili čuvanje maca, pripremanje zdravih obroka od organske hrane, peglanje veša ili sitne prepravke odeće... Možda se upravo u nečem sličnom nalazi izvor vaše buduće zarade.

foto: Promo

Šta dalje?

Najpre pronađite 3-5 odgovora na svako od ovih pitanja. Odgovore obavezno stavite na papir. Ubrzo ćete uvideti da je pred vama spisak od 15 do 20 poslovnih ideja.

Izaberite onu koja vam se najviše sviđa i krenite u razradu. Ne brinite ako dalja razrada plana ne bude uspešna, uvek se možete vratiti na spisak i odabrati neku drugu ideju. Ako smatrate da ne možete sami da napravite poslovni plan, upišite obuku za preduzetnika i ubrzo ćete naučiti kako da predvidite poteškoće, napravite budžet i dođete do prvih klijenata.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja