DOBAR POSAO BEZ FAKULTETA KOJI SE NAVODI U OGLASU? Da, moguće je, a evo i kako
Foto: Promo

Nemate diplomu?

DOBAR POSAO BEZ FAKULTETA KOJI SE NAVODI U OGLASU? Da, moguće je, a evo i kako

Edukacija -

Sigurno vam se desilo da vidite oglas za posao za koji znate da bi bio idealan za vas. Međutim, u opisu posla stoji da je „potrebna“ ili „poželjna fakultetska diploma“, a vi niste diplomirali.

Dobra vest je da postoje načini da se nađe odličan posao bez fakultetske diplome, čak i ako je to jedan od uslova konkursa. Šta je ovde posredi? U stvari, neki menadžeri za ljudske resurse jednostavno koriste ovu stavku kao način da smanje broj prijavljenih na oglas za posao.

Ako možete da dokažete da imate veštine i iskustvo, neki poslodavci će zanemariti to što ne posedujete visoko obrazovanje.

Mnogo je stvari koje možete učiniti tokom procesa traženja posla da biste došli do visoke i dobro plaćene pozicije uprkos tome što niste fakultetski obrazovani.

Zapitajte se: mogu li da obavljam taj posao?

Pre nego što se prijavite za posao, pažljivo pogledajte listu obaveza koje konkretna pozicija podrazumeva. Pročitajte opis posla, posebno razmatrajući sve tražene veštine i iskustva. Zatim iskreno sebi odgovorite na pitanje: „Mogu li da radim ovaj posao?“

foto: Promo

Pažljivo pročitajte oglas

Ako posedujete većinu sposobnosti i veština potrebnih za posao, ali vam nedostaje samo traženi stepen obrazovanja, ne odustajte od prijavljivanja na konkurs. Takođe, imajte na umu da će, ako je stepen naveden kao „preporučeni“ ili „željeni“ umesto „potreban“, menadžer za zapošljavanje ozbiljno razmotriti sve kandidate, bez obzira na to imaju li fakultetsku diplomu.

Međutim, ako vam ne nedostaje samo diploma, već i mnoge od navedenih poslovnih veština i iskustava, možda bi bilo bolje da se ne prijavljujete. Nema smisla trošiti vreme i energiju na posao koji nije pogodan za vas.

Povežite svoje veštine sa spiskom poslova

Kada nemate traženu diplomu, postarajte se da u svojoj prijavi (CV-ju i propratnom pismu) na svaki drugi način pokažete koliko ste dobri za posao. Najbolji način da to postignete jeste da potvrdu svojih veština i iskustva potkrepite spiskom poslova koje ste obavljali.

Uključite sve ključne reči sa liste poslova, posebno tražene veštine. Na primer, ako u spisku poslova piše da podnosioci zahteva moraju imati „iskustvo u analizi podataka“, u sažetku radne biografije ili u rezimeima prethodnih poslova navedite godine rada na analizi podataka.

foto: Promo

Umrežite se

Umrežavanje je ključni način da vas pozovu na intervju kada se prijavljujete za posao a nemate potrebnu diplomu. Kada se prijavite na konkurs, obratite se svima koje znate u kompaniji. Obavestite ih da se prijavljujete za posao i pitajte da li su voljni da vam napišu preporuku ili da vas preporuče kod menadžera za ljudske resurse. U tome nema ničega nepoštenog, štaviše, u svom propratnom pismu napišite da ste s tom osobom razgovarali o poslu.

Ovo možete učiniti čak i ako nemate nijednog poznanika u firmi u kojoj aplicirate za posao.

Na društvenim mrežama namenjenim poslovnim ljudima pronađite HR menadžere ili one koji imaju veze sa sektorom u koji želite da uđete, i pristojno i otvoreno pitajte da li možete da razgovarate sa njima o vašem trenutnom traženju posla.

Čak i ako ne budu raspoloženi da komuniciraju sa vama, primetiće vas kao zainteresovanu i visoko motivisanu osobu, što će biti dobra polazna tačka pri iščitavanju vaše prijave za posao.

Budite pozitivni

U propratnom pismu izbegavajte da direktno pominjete to da niste fakultetski obrazovani. Rečenice poput: „Znam da nemam diplomu, ali…“ samo ističu vaš nedostatak. Umesto toga, usredsredite se na veštine koje imate i objasnite kako vas vaša radna iskustva čine izuzetno pogodnom osobom za taj posao.

foto: Promo

Razmislite o pohađanju kurseva

Čak i ako niste u mogućnosti da steknete četvorogodišnju diplomu, uvek možete preduzeti manje ali kvalitetne korake u svom obrazovanju koji će impresionirati poslodavce i menadžere za ljudske resurse. Primera radi, razmislite o pohađanju kraćih, intenzivnijih kurseva i to uključite u deo svoje radne biografije koji se zove „Obrazovanje“.

Možete pronaći i sertifikovane programe koji se odnose na vašu struku. Mnogi programi poslovnih škola imaju fleksibilne rasporede predavanja i opciju onlajn učenja na daljinu.

Prednost pohađanja dobre poslovne škole je u tome što se ne mora nalaziti u mestu u kome živite. Onlajn nastava vam omogućava da se usavršavate u željenoj oblasti nezavisno od adrese na kojoj stanujete ili radite.

Takođe, kvalitetne poslovne škole vam obezbeđuju sertifikate koji imaju međunarodnu potvrdu i koji nedvosmisleno budućim poslodavcima ukazuju na vašu visoku stručnost. Pronađite školu u kojoj ćete od profesionalaca, kroz predavanja i praksu, saznati sve o izazovima i lepotama profesije koju ste odabrali i budite uvereni da neće proći mnogo dok vaše sposobnosti ne dođu do izražaja u očima poslodavaca i HR menadžera.

Dobra škola neće vas pripremiti samo za budući posao iz snova, već i za intervju za taj posao. Pozitivan stav, pravi izbor reči, vaše prednosti u odnosu na ostale – fokusirajte se na ova tri elementa i posao je vaš!

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track