POSTAJETE ONLAJN PREDUZETNIK? Evo odgovora na najteža pitanja koja sebi postavljate
Foto: Promo

Za buduće vlasnike biznisa

POSTAJETE ONLAJN PREDUZETNIK? Evo odgovora na najteža pitanja koja sebi postavljate

Edukacija -

Da li ste spremni da postanete preduzetnik i steknete finansijsku slobodu pokretanjem sopstvenog onlajn poslovanja?

Od onlajn preduzetnika se traži mnogo toga, ali jedno je zajedničko svima. Sposobnost kritičkog promišljanja.

Jedna od osnovnih komponenti kritičkog mišljenja je postavljanje pitanja. Zato evo nekih velikih pitanja o kojima ćete kao neko ko planira da se upusti u onlajn biznis razmišljati, kao i nekoliko odgovora na njih:

Mogu li raditi onlajn ako zadržim stalni posao?

Da. Mnoga onlajn preduzeća pokrenuta su kao sporedni poslovi. Teško je izbalansirati sve profesionalne obaveze kada imate puno radno vreme, ali je moguće. To i jeste najčešća forma poslovanja kada se počinje.

Rad sa punim radnim vremenom dok gradite svoju kompaniju iz temelja može vam pružiti finansijsku sigurnost bez preuzimanja velikih finansijskih rizika.

foto: Promo

Da li će mi trebati investitori?

Ne. Traženje spoljnog kapitala svakako jeste jedna od opcija, ali većina internet preduzeća raste i bez investitora. Ako nemate dobar način da privučete ulaganja ili jednostavno ne želite da se drugi ljudi mešaju u vaš posao, možete razmisliti o podizanju startap kredita.

Kolike su moje šanse za uspeh?

Oko 90 odsto privatnih onlajn poslova doživi krah na samom startu.

To znači da pokretanje posla može biti teško i da vaša prva biznis ideja može propasti. Možda vam neće uspeti ni drugi pokušaj. Sva tržišta su prepuna, a vi se takmičite ne samo sa ostalim malim preduzećima, već i sa megakorporacijama.

Naravno, ne treba biti pesimista – od vas zavisi da li ćete uspeti već u prvom pokušaju.

foto: Promo

Budite svesni toga da se uspeh dešava samo onima koji pravilno pokrenu svoj posao. Statistički podaci o neuspehu pokrivaju širok spektar poslova, ali tu su i brojni potezi koje možete učiniti da biste povećali svoje šanse.

Osnivanje privatnog posla je danas lakše nego ikada. Ako imate laptop i internet, imaćete ono što vam je potrebno za pokretanje onlajn mašinerije za zarađivanje novca. Ipak, da biste tu mašineriju pokrenuli kako treba, neophodno je da ovladate svim veštinama poslovanja na internetu.

Da ne biste dugo lutali u mraku i trošili dane i godine na uzaludne pokušaje, obratite se ekspertima. U kvalitetnim poslovnim školama postoje savršeni kursevi i obuke, koji će vam pružiti sve što vam je potrebno da pravilno postavite svoj onlajn posao i svedete rizik od neuspeha na minimum!

foto: Promo

Da li sam dovoljno motivisan?

Kada radite za nekoga drugog, rokovi i sastanci su nešto što vam se nameće. Neprestano ste pod nečijim nadzorom i izvršavate obaveze koje ne birate sami. Ipak, koliko god ove stvari bile neprijatne, mogu vam pomoći da preuzmete odgovornost.

Kada ste preduzetnici, takve smernice više ne postoje: morate biti visoko motivisani i odgovorni! Zato pre nego što se upustite u onlajn poslovanje, pripremite se dobro. Razmislite o sebi, učite i usavršavajte se i povećaćete svoje šanse za uspeh!

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track