VIDEO-SNIMAK ZA MARKETING: Evo kako da kreirate sjajan video-materijal
Foto: Promo

Četiri koraka u kreiranju kvalitetnog video-materijala

VIDEO-SNIMAK ZA MARKETING: Evo kako da kreirate sjajan video-materijal

Edukacija -

Ove godine čak 87% kompanija se izjasnilo da je koristilo video-materijale kao deo svoje marketinške strategije.

Međutim, ući u video-produkciju bez prethodne pripreme i unapred osmišljenih koraka koji prethode samom procesu snimanja nije jednostavno. Zato smo pripremili listu saveta koji će vam pomoći da, prateći niz koraka, zapravo i sami pripremite i snimite materijal koji ćete koristiti za marketinške svrhe.

foto: Promo

Izaberite temu

Pre svega razmislite o tome šta želite da postignete i šta će vam materijal na kome radite doneti. Kada dođete do odgovora na to pitanje, razmislite o ljudima koji će ga gledati i o vrednosti koju će oni izvući iz toga.

Tek tada osmislite temu koju ćete im prezentovati.

Bez teme ne možete ni početi sa kreiranjem bilo kakvog plana snimanja. Istražite sve aktuelnosti na tržištu i definišite šta je to što bi ljudima bilo zanimljivo da čuju, da se unaprede i izvuku korist. Ukoliko želite dobre rezultate, izaberite dobru temu.

foto: Promo

Napišite scenario

Ovo je verovatno najkomplikovaniji deo, jer morate uzeti u obzir nekoliko elemenata: 1. ko će vas slušati?; 2. koji ton komunikacije ćete koristiti?; 3. kakav stav ćete zauzeti, odnosno da li ćete izvoditi zaključke ili ćete biti neutralni?; 4. gde će se odvijati snimanje?; 5. koliko će trajati i 6. ko će sve učestvovati?

Tek kada definišete ove tačke, možete da krenete dalje. Pored toga što ćete napisati sam sadržaj video-snimka, morate navesti i detaljni plan snimanja u kome ćete nastojati da predvidite sve okolnosti i detalje, kako biste bili što efikasniji.

foto: Promo

Isprobajte

Pre nego što zapravo dođe do snimanja, morate da isprobate svoj scenario.

Snimite se, telefonom ili bilo kojom drugom priručnom opremom kako biste preslušali kako sve izgleda i zvuči i da li je potrebno uraditi korekcije u samom scenariju.

Kada radite probno snimanje, vodite računa o dikciji, o stavu, načinu na koji izgovarate rečenice, o tome kako naglašavate poentu i kako prenosite poruku.

Trudite se da ne čitate scenario, već da ga govorite kao da na mestu snimanja smišljate sve to. Tek kada budete u potpunosti zadovoljni isprobanim materijalima, započnite pravo snimanje.

foto: Promo

Podelite materijal

Poslednji korak, nakon što snimite sve što ste zamislili, jeste način na koji ćete podeliti taj snimak sa ljudima, odnosno sa svojom ciljnom grupom koju ste na početku definisali.

Dobro razmislite o tome gde se oni kreću i koje kanale komunikacije koriste. Da li je to LinkedIn za poslovne korisnike ili možda Facebook, sa idejom da naprave pauzu u poslu?

Odluka je samo na vama, samo se potrudite da bude smislena i potkrepljena istraživanjima i konkretnim informacijama. Nema svrhe da plasirate video-materijal koji neće doći do onoga za koga sigurno želite da ga vidi.

foto: Promo

Naučite kako

Pravljenje kampanje nije nešto što se uči preko noći ili na kratkim kursevima od nekoliko meseci. To je zahtevan i kompleksan proces i obuhvata veliki broj tehnika i alata koje ćete morati da usavršite.

Zato posvetite barem jednu godinu učenju i sticanju novih veština, kako biste mogli da usavršite i ovaj segment oglašavanja.

Upišite obuku za digitalni marketing i postanite stručnjak za oglašavanje video-materijala.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track