Najnovije vesti

POKREĆETE BLOG? Evo kako da napišete kvalitetan blog post u 4 koraka
Foto: Promo

Četiri koraka do savršenog blog posta

POKREĆETE BLOG? Evo kako da napišete kvalitetan blog post u 4 koraka

Edukacija

Pisanje nije nešto što možete da naučite uz pomoć nekoliko trikova i saveta. Bez posvećenosti i vežbe ne možete očekivati brze rezultate. Zato je uvek dobra ideja da počnete od blogova, jer kontinuirano pisanje sigurno može da vam pomogne da unapredite svoje veštine.

Svi čitani i uspešni tekstovi za blog imaju određene zajedničke elemente koje su autori prepoznali i koje uvek koriste u pisanju. Postoji određeni sled koraka koji možete pratiti kako biste sebi olakšali, pa evo odakle da počnete i kako da formirate plan pisanja i objavljivanja.

foto: Promo

1. Planirajte

Prvi i najvažniji korak jeste istraživanje i kreiranje plana pisanja.

Ako ste mislili da se tekst piše tako što sednete i počnete, prevarili ste se. Pisanje blog posta zahteva ozbiljnu vrstu istraživanja ciljne grupe, kanala komunikacije i aktuelnih tema.

Kada dođete do određene teme o kojoj se mnogo govori, onda napravite kostur komunikacije kojim ćete se voditi i koji ćete samo popunjavati.

Ovaj prvi korak je bitan jer predstavlja osnovu za sve dalje što ćete raditi i na njega ćete se vraćati tokom rada, kako biste videli da li ste na dobrom putu.

foto: Promo

2. Osmislite naslov

Imajte u vidu da naslov nosi 50% vrednosti celog vašeg teksta.

Kada ljudi budu videli link ka vašem blogu na nekom sajtu ili društvenoj mreži, to kako ste formulisali i napisali svoj naslov biće zapravo ključ koji će ih navesti da donesu odluku da li će pročitati tekst ili će od toga odustati.

Zato se potrudite i dajte sve od sebe da u tom kratkom prostoru date što više informacija, a u isto vreme i da ne odate poentu priče, kako biste ostavili prostor za kreativnost i lično zaključivanje.

Morate im dati udicu koja će ih navesti na to da kliknu i pročitaju sve.

foto: Promo

3. Počnite

Kada završite sa svim pripremnim koracima, počnite da radite na samom sadržaju vašeg teksta, koji je zapravo ključ svega.

Nemojte odmah očekivati remek-delo, nego pišite delove pojedinačno kako biste došli do određene skice. Kada budete imali sve segmente, pročitajte ih zajedno nekoliko puta, pa procenite šta morate dodati ili izbaciti kako biste imali konzistentan tok informacija, ujednačen ton i minimalna odstupanja od priče.

Dok ne počnete sa pisanjem, nećete ni znati kako vam ide i šta morate da unapredite.

foto: Promo

4. Razbijte monotoniju

Kada pomislite da ste završili, zapravo vam je ostala još trećina posla do kraja.

Pročitajte više puta tekst i razmislite čime biste mogli da ga obogatite. Neke teme su jednostavno monotone i ne drže pažnju čitalaca. Međutim, ukoliko dodate neke zanimljive opise, kreativne delove priče ili malo humora, sigurno ćete unaprediti opšti utisak koji će čitaoci imati.

Takođe, razmislite o dodavanju fotografija ili dizajniranih vizuelnih rešenja koji će vam pomoći da se bolje pozicionirate u očima čitalaca, a možda i važnije, na pretraživačima poput Googla.

foto: Promo

Naučite kako

Sada imate sled koraka koje morate pratiti, međutim, to nije dovoljno da napišete sjajan blog post. Da biste zaista uspeli u tome, neophodna su vam znanja o pisanju, tehnike i veštine koje sigurno nećete steći na kratkim kursevima od nekoliko meseci. Posvetite barem godinu usavršavanju kako biste došli do pravih rezultata.

Upišite obuku za content i SEO menadžment i postanite profesionalac u pisanju prodajnih blog objava.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...