Najnovije vesti

Top 5 programskih jezika koje bi trebalo da naučite u 2020. godini
Foto: Promo

Top 5 programskih jezika koje bi trebalo da naučite u 2020. godini

Edukacija

Želeli biste da naučite da programirate, ali ne znate od čega da krenete i za koji programski jezik da se odlučite?

Ako nameravate da započnete programersku karijeru u 2020. i nemate nikakvo predznanje iz programiranja, naš savet je da se odlučite za neki od programskih jezika iz nastavka.

foto: Promo

Ovo je lista pet najzastupljenijih programskih jezika, napravljena na osnovu nekoliko važnih kriterijuma: već predstavljaju mejnstrim u razvoju softvera, visoko su rangirani na sajtovima koji se bave rangiranjem programskih jezika, imaju bogatu i razvijenu biblioteku, kao i korisničku podršku, ali i po broju novih poslova koji se otvaraju za programere.

  1. Python – lak za učenje i zabavan za korišćenje

Kada je Gvido van Rosum 1990. godine razvio Python, niko nije mogao da predvidi da će to biti najpopularniji programski jezik. Nije imao meteorski rast kao neki drugi jezici, ali je od početka fokusiran na iskustvo programera i nema prevelika ograničenja, pa čak i deca u školi mogu da pišu neke jednostavnije kodove na ovom programskom jeziku. Danas je programski jezik Python sveprisutan i koristi se u svim sferama razvoja softvera. Njegov stil je produktivan, elegantan, jednostavan, ali opet moćan. Ima veliku zajednicu korisnika i široku podršku, pa je idealan da bude prvi programski jezik koji ćete naučiti.

Python programeri lako pronalaze posao, dovoljan je podatak da je samo u toku januara 2020. u Americi otvoreno 74.000 radnih mesta u vezi sa ovim zanimanjem, a godišnja plata ide i do 120.000 dolara.

  1. JavaScript – najtraženiji jezik za web programiranje

JavaScript je nastao kao programski jezik za Netscape browser i u početku je ismevan zbog siromašnog dizajna i nedostatka funkcionalnosti. Međutim, tokom godina razvio se tako da se može koristiti u mnogo različitih programskih paradigmi i postao je dinamičan programski jezik. Danas je JavaScript jedan od jezika koji se najviše koristi i radi bukvalno svugde: na browserima, serverima, mobilnim uređajima, cloudu... JavaScript programski jezik je nekrunisani kralj u programiranju za browsere i izbor broj jedan programera koji se bave web programiranjem.

JavaScript programeri su na trećem mestu po potražnji na svetu, samo u toku januara ove godine otvoreno je 57.000 radnih mesta za ovu poziciju, a godišnja plata im je oko 114.000 dolara.

foto: Promo

3Java – lider u programiranju za velike poslovne sisteme

Java već 20 godina ostaje u vrhu, među tri najpopularnija programska jezika. I dalje je lider u programiranju za velike poslovne sisteme. Ono što je najvažnije, njeni kreatori non-stop pokušavaju da unaprede njene performanse kako bi postala konkurentnija u Cloud programiranju. Drugi je jezik po potražnji programera koji rade u njemu, a šesti po visini plate koju programeri zarađuju.

ITAcademy je ovlašćeni Oracle partner u Srbiji, pa svi polaznici koji završe Java Development imaju mogućnost sticanja prestižnog Oracle sertifikata za Java programere.

4. C# – razvijajte prepoznatljive web aplikacije

Na samom početku C# je bio kritikovan kao programski jezik koji je kopija Jave. Ali kasnije oba jezika su se razvila i razdvojila. Nastao je kao želja Microsofta da napravi svoj object oriented C kao programski jezik C#. Danas je to jezik čija je upotreba rasprostranjena, i to ne samo na Windows platformama nego i na iOS operativnim sistemima i na taj način postao je nezavisan.

Najviše se koristi u razvoju aplikacija, web developmentu, gejming industriji i softveru za Windows operativni sistem.

5. PHP – postanite programer PHP web aplikacija

Kao i Phyton, i PHP programski jezik nastao je kao delo jednog čoveka, a danas je to dinamičan programski jezik koji je široko rasprostranjen i koristi se uglavnom za razvoj server-side web aplikacija. Najpopularnija i najrasprostranjenija društvena mreža, Facebook, napravljena je pomoću PHP-a, kao i WordPress, koji je korišćen u izradi ogromnog broja web sajtova.

PHP programeri imaju mogućnost polaganja za ZEND sertifikat i da na taj način postanu sertifikovani PHP programeri.

Sve ove programske jezike možete savladati za samo 12 meseci kvalitetnog školovanja.

Vaše je samo da izaberete onaj koji najviše odgovara vašim interesovanjima i veštinama i da započnete školovanje koje će vam omogućiti da ostvarite uspešnu programersku karijeru.

Promo tekst, Foto: Promo

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...