ŠKOLA OD KUĆE: Mihajlo je osnovac i ovako izgleda njegov dan
Foto: Promo

ŠKOLA OD KUĆE: Mihajlo je osnovac i ovako izgleda njegov dan

Edukacija -

Vanredna situacija sve nas je stavila u neočekivane okolnosti, a osnovci u Srbiji susreću se sa posebnim izazovom – praćenjem nastave od kuće. Zbog toga smo razgovarali sa Mihajlom Rodićem, učenikom trećeg razreda Savremene osnovne škole, kako bismo saznali kako izgleda jedan školski dan u izolaciji.

Ustajanje i priprema za nastavu

Kao i svi učenici u Srbiji, i Mihajlo ovih dana nastavu prati isključivo od kuće. Međutim, za razliku od većine osnovaca, zahvaljujući DL platformi Mihajlo je u prilici da časove koje mu drži njegova dobro poznata učiteljica Mirjana gleda u realnom vremenu.

„Kada su nam rekli da nećemo ići u školu, zapitao sam se kako ćemo da učimo? Moja sjajna škola imala je rešenje i za to. Preko DL platforme svakodnevno gledam svoju učiteljicu Mirjanu Ilić na ekranu svog laptopa”, kaže nam zadivljeni Mihajlo.

Nastava putem platforme za učenje na daljinu počinje svakog jutra u devet sati. Zbog toga Mihajlo obično ustaje već u osam kako bi imao vremena da se spremi, umije, opere zube i doručkuje. Nakon toga, ovaj osnovac priprema sve što mu je neophodno za praćenje nastave: olovka, sveska, kompjuter. I avantura može da počne.

„Drago mi je što mogu da vidim i čujem svoju učiteljicu. Ona divno predaje, a ja zapisujem ono što mi kaže. Ako nešto ne stignem da zapišem, ja vratim ili pauziram predavanje”, prenosi nam ovaj veseli osnovac.

foto: Promo

Svaki dan donosi novu avanturu učenja

U devet sati počinje prvi čas – srpski jezik. Mihajlo je zakoračio u čarobni svet „Bajke o belom konju”. Zajedno sa svojom učiteljicom pratio je ovog neobičnog konja na njegovom putu obasjanom mesečinom i slobodom. Nakon toga, došlo je vreme da se iz fantastičnog sveta bajki preseli u uzbudljivi svet oblika. Pomoću šestara i lenjira učiteljica Mirjana na času matematike govorila je Mihajlu i njegovim drugarima o različitim vrstama uglova, uz tutorijal kako pravilno nacrtati svaki od njih.

Na trećem času vreme je bilo da se Mihajlo posveti svetu koji nas okružuje na času prirode i društva. Učiteljica Mirjana govorila je o čvrstim i gasovitim stanjima, oblicima, a sve to je ilustrovala animiranom prezentacijom. Mihajlo posebno voli prezentacije jer ga podsećaju na crtaće i zahvaljujući njima bolje razume gradivo.

Nakon časova učiteljica Mirjana priča sa učenicima, razmenjuju predloge kako da budu kreativni dok su kod kuće, koju muziku da slušaju i kako da se zabavljaju. Mihajlu je ovo omiljeni deo dana jer uvek voli da porazgovara sa svojim drugarima i učiteljicom i razmeni korisne savete. Iako mu nedostaju učitelji i drugari, zahvaljujući ovakvom načinu učenja Mihajlo je ipak u svakodnevnom kontaktu sa njima:

„Vrlo mi se dopada ovakav način učenja, ali mnogo mi nedostaju moji drugari. Nedostaje mi učiteljica, kao i učitelj Dragoljub, teacher Melanija i svi koji rade u školi. Nadam se da će ovaj virus brzo proći da bismo mogli da se vratimo u škole, a do tada biću vredan i svakodnevno ću učiti uz moju Savremenu.”

Rešavanje domaćeg zadatka i online druženje sa drugarima

Mihajlo nam uz osmeh priznaje da ponekad voli da odspava duže, a časove za taj dan odgleda putem video-arhive.

„Ponekad ne pratim uživo, već odem na Live-Class archive. Tada mogu da pogledam sve propuštene časove ili da utvrdim znanje iz srpskog, matematike, prirode i društva i engleskog. Kada završim svoju obavezu za taj dan, moja mama slika sve što sam uradio i pošalje učiteljici da vidi da li sam dobro uradio.”

Učiteljica Mirjana mu to ne zamera jer zna da Mihajlo kao i njegovi drugari redovno izvršava svoje obaveze:

„Kao i moji učenici, i ja se radujem što ćemo se svakog dana videti u 9 sati putem live stream predavanja. Ima i spavalica, ali ništa manje vrednica, jer će čas u toku dana pogledati sigurno. To pouzdano znam i opraštam im što spavaju kada je čas live, jer me uredno sačekaju slike urađenih aktivnosti iz srpskog, matematike i prirode i društva, koje dobijam putem emaila. Svi su vredni, svi rade i veoma sam ponosna na sve njih”, kaže ova požrtvovana učiteljica.

Nakon nastave Mihajlo ruča i ima priliku za kratak predah. Obično ove trenutke iskoristi da pročita neki strip, pogleda klip na YouTubeu ili odigra neku edukativnu video-igru. Nakon toga, Mihajlo radi domaći zadatak, koji potom slika i putem DL platforme šalje učiteljici na proveru. Tada je i radni dan završen i vreme je za igru i razonodu.

Iako mu je zbog trenutne situacije onemogućeno da izlazi u šetnju i da se viđa sa drugarima, to ne znači da ne može da se zabavlja sa njima. Putem eClassrooma Mihajlo zajedno sa školskim drugarima igra interaktivne kvizove ili učestvuje u zanimljivim eksperimentima, koje izvodi učitelj Dragoljub. Na taj način svi zajedno se druže, zabavljaju i edukuju u isto vreme.

Oduševljeni i roditelji

Situacija sa koronavirusom naterala nas je sve da budemo izolovani u svojim kućama. Zbog toga je Mihajlova mama veoma zadovoljna zbog DL platforme jer omogućava njenom mezimcu da od kuće pohađa časove sa učiteljicom koju poznaje i voli.

„Osim zdravlja, pitanje koje je sve nas roditelje mučilo jeste kako će deca završiti drugo polugodište? Savremena taj zadatak odlično ispunjava. Zaista imamo sreću što Mihajlova učiteljica ima puno strpljenja i razumevanja pa nam pomaže kod bilo kojih nedoumica u vezi sa gradivom ili domaćim”, kaže nam Mihajlova mama Sandra.

Zahvaljujući jednostavnosti i funkcionalnosti DL platforme, Sandri Rodić nije teško da isprati kako se njen Mihajlo snalazi i kako napreduje u školi. Sa ponosom u glasu ističe da je izuzetno zadovoljna i ovim načinom školovanja, ali i uspehom svog mališana:

„Svakodnevno sa Mihajlom proverim šta je radio tog dana, da li je završio domaći i da li je sve razumeo. DL platforma je odličan način učenja jer se časovi mogu pratiti uživo, ali i pauzirati, vraćati, pogledati ponovo… Mogućnosti su zaista brojne.”

Savremena osnovna škola je i dalje otvorena

Posvećeni učitelji i nastavnici Savremene osnovne škole i u ovim trenucima svakodnevno dolaze u školu sa osmehom i entuzijazmom. S druge strane, učenici i njihovi roditelji vredno rade od kuće, podržavaju jedni druge i trude se da postignu najbolje i u ovoj situaciji. Svi zajedno zaista predstavljaju primer kako je školovanje, druženje i odrastanje moguće nastaviti i u ovakvim okolnostima.

Dok se ponovo ne okupe u prostorijama škole, učenici, nastavnici i savremeni osnovci viđaju se svakodnevno putem DL platforme, zahvaljujući kojoj se nastava u ovoj školi izvodi na najvišem nivou, čak i u ovakvim uslovima.

Svi u Savremenoj slažu se u jednom: škola nije zgrada, već neraskidive veze poverenja, podrške i ljubavi između nastavnika, učenika i roditelja. Trenutna fizička udaljenost samo će ojačati te veze, jer u Savremenoj svi su jedna velika porodica, uvek tu jedni za druge. Druženje i učenje se nastavljaju, a nastava ne sme da stane! I neće!

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track