SAVETI DIZAJNERA ENTERIJERA: Tri načina da osvetlite svoj životni prostor
Foto: Promo

Kako do lepe sobe

SAVETI DIZAJNERA ENTERIJERA: Tri načina da osvetlite svoj životni prostor

Edukacija -

Od kada je počela kriza koja je veliki deo populacije naterala da ogroman broj sati provodi između četiri zida, oplemenjivanje životnog prostora je dobilo novi smisao. Kako većina sada radi od kuće, ovaj prostor treba da bude optimizovan za produktivnost, a nakon radnog vremena za odmaranje.

Zato mnogi iznova promišljaju kako da sebi unaprede kvalitet života kroz intervencije u prostoru. Mnogi naručuju nov nameštaj, drugi unose biljke, a treći kreče zidove u vesele boje. A svi pokušavaju da odvoje radni i životni prostor.

Element koji u oba slučaja igra veliku ulogu jeste osvetljenje. Evo saveta profesionalaca kako da osvetlite svoj radni, odnosno životni prostor.

O svetlu treba razmišljati na tri nivoa.

foto: Promo

Ambijentalno osvetljenje

U pitanju je vaše osnovno osvetljenje – obično neutralno i plitko – ono koje daje sveukupno svetlo vašem prostoru.

Šta izabrati za ambijentalno osvetljenje? Ugradna ili svetla koja možete pomerati u njihovom „koritu", lusteri ili zidno svetlo – sve ove opcije predstavljaju odličan način da postavite osnovni ton svetlosti u svojoj sobi.

foto: Promo

Akcentno svetlo

Akcentuacija svetlom je način da dodate više stila, ali i drame vašem prostoru. Mislite o muzejskom svetlu – onom koje dramatično osvetljava slike u mračnim prostorima. Zidna i reflektorska svetlosna tela su najčešće rešenje za kreiranje ovih nota.

foto: Promo

Radno svetlo

U vašoj novonastaloj kancelariji morate imati dobar pregled. Nemojte se pouzdati u svetlost lustera, već uvek dobro osvetlite sto za kojim radite posebnim svetlosnim telima. Bilo da koristite stone lampe ili usmereno svetlo sa garnišle, napravite radnu atmosferu u kojoj ne naprežete oči.

Ovo su samo neki od osnovnih saveta za osvetljavanje prostora. Ukoliko želite da od dizajna enterijera napravite karijeru, trebaće vam dobra obuka. Studijski programi za dizajn enterijera otvoreni su za polaznike svih generacija. Njihov cilj je podizanje uređenja prostora na nivo umetnosti, ali i nauke.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track