SOFTVER ZA OBRADU ZVUKA: Evo kako izabrati kvalitetan softver za obradu zvuka
Foto: Promo

Za početnike i napredne

SOFTVER ZA OBRADU ZVUKA: Evo kako izabrati kvalitetan softver za obradu zvuka

Edukacija -

Gotovo svaki posao koji se tiče javnih komunikacija, oglašavanja ili bilo kakve izloženosti ljudima povezuje tri neizostavne celine: zvuk, video-element i sliku.

Da biste kreirali kvalitetan materijal, neophodno vam je poznavanje sva tri elementa.

Ovom prilikom nećemo se baviti video-elementom i slikom, već ćemo pisati o obradi zvuka, kao o integralnom delu svakog procesa pripreme materijala. Bilo da je reč o webinarima, muzičkim numerama, intervjuima ili o nekom privatnom materijalu, ukoliko želite perfektan proizvod, moraćete da se pozabavite montažom zvuka.

foto: Promo

Za to će vam, pored vremena i znanja, biti potreban i odgovarajući softver. Evo kako da ih izaberete i koji su najbolji.

Za početnike

Važno je da za početak izaberete program koji nije previše zahtevan. To su najpre programi sa jednom trakom („single-track”) , koji nisu previše kompleksni i koji mogu samo jednim klikom rešiti sitne nepravilnosti koje se detektuju u samom snimku.

Kada počnete od jednostavnijih rešenja kroz koja ćete upoznati tehnologiju, kasnije ćete lakše unapređivati svoje veštine.

A evo i nekoliko proizvoda koje možete koristiti.

Audacity

Ovaj fantastičan alat je zapravo potpuno besplatan, pa ga možete već sada preuzeti i početi da ga koristite. Čak i ukoliko nemate iskustva sa zvukom, kroz njega ćete se upoznati sa osnovnim tehnikama obrade.

Kao i mnogi jači konkurenti, i ovaj softver nudi veliki broj efekata, mogućnost kompresije zvuka i popravljanje nepravilnosti jednim klikom. Dizajn je pomalo zastareo, ali imajući u vidu da je ovo opcija koju ne morate da plaćate, taj detalj ćete lako preboleti.

Logic Pro X

Iako je ovaj softver pravljen samo za Mac uređaje, on predstavlja fantastično rešenje za početnike u obradi zvuka. Jednostavnost korišćenja je nešto čemu su se proizvođači ovde zaista posvetili, pa se samim tim nameće kao dobar izbor.

Logic Pro X ima sve funkcionalnosti kao i ostali programi. Ukoliko se usavršite u ovom poslu i odlučite da platite licencu, možete koristiti i njegove profesionalne opcije. Tu su, primera radi, editovanje jednog tona kroz celu traku, ili konvertovanje odvojenih slojeva zvuka u druge formate.

Za napredne

Kada savladate osnove, možete preći na „multri-track” programe, koji vam pružaju mogućnost kombinovanja nekoliko različitih slojeva zvuka. Ovo je posebno pogodno ukoliko snimate potkaste, pa imate dva govornika i dva mikrofona, koji su podešeni različito.

foto: Promo

Kroz njih možete kreirati i kompleksnije proizvode, dodavati efekte, pozadinsku muziku i koloritne tonove, koji će obogatiti finalnu traku.

A ovo su alati koji će vam biti od koristi

Ocenaudio

Za razliku od nešto kompleksnijeg prikaza koji nudi Audacity, Ocenaudio odiše minimalističkim dizajnom i nudi nekoliko bazičnih, ali i korisnih opcija. I to besplatno.

Pored skraćivanja i preraspodele zvuka, Oceanaudio nudi mogućnost dodavanja velikog broja efekata i filtera koji će učiniti vašu traku dosta atraktivnijom.

Iako sasvim jednostavan, ovaj softver zahteva nešto bolje poznavanje tehnika obrade zvuka kako biste mogli da ga iskoristite na najbolji način.

Reaper

Slično kao i njegov konkurent Audacity, i ovaj alat odiše zastarelim dizajnom, što nikako ne umanjuje njegovu moć. On se preporučuje samo izuzetno edukovanim korisnicima.

Ne samo da u njemu možete da upravljate odvojenim trakama, već i svaka traka može biti podeljena na 64 kanala. Obavezno isprobajte ovaj alat kad budete imali ozbiljnije iskustvo u obradi zvuka.

Adobe Audition CC

Kao i većina Adobe proizvoda, i ovaj predstavlja sveobuhvatno rešenje koje možete koristiti s jednakim uspehom i za male i za velike projekte. Važno je napomenuti da se, takođe, kao i za Creative Cloud istog proizvođača, i za ovaj proizvod plaća mesečna licenca.

foto: Promo

Ovaj softver funkcioniše i kao single-track i kao multi-track, pa je kao takav pogodan i za početnike i za naprednije korisnike. Ukoliko imate studio ili planirate da se u budućnosti ozbiljnije bavite obradom zvuka, možete početi da se usavršavate kroz ovaj program, a potom preći i na njegove ozbiljnije funkcionalnosti.

Naučite kako

Instalirajte neku od besplatnih opcija, a potom počnite da usavršavate svoja znanja i veštine u obradi zvuka. Bićete iznenađeni saznanjem da zapravo niste ni zagrebali površinu i da vam je potrebno mnogo vremena da steknete širu sliku.

Zato, ako želite zaista ozbiljno da se bavite obradom zvuka, zaboravite na kratke kurseve na kojima ćete samo izgubiti vreme i novac. Posvetite barem godinu tome da naučite sve što vam je neophodno.

Upišite audio i video produkciju i napravite ključni korak ka svojoj budućoj audio-vizuelnoj karijeri.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track