KAKO DO VELIKOG NOVCA: Ovo su saveti za buduće investitore
Foto: Promo

Investicije

KAKO DO VELIKOG NOVCA: Ovo su saveti za buduće investitore

Edukacija -

Ako razmišljate o tome da postanete investitor, verovatno niste sigurni kako treba započeti i u šta je dobro ulagati.

Svet investiciјa početniku se može učiniti nepreglednim i nerazumljivim. Istina je da su u ovom svetu i iskusni često zbunjeni. Ipak, čak i potpuni početnik može da postane investitor i poveća svoje prihode. Drugim rečima, ne morate biti milioner da biste bili investitor.

U nastavku pročitajte nekoliko saveta koje preporučuju na portalu Lifehack. Ovi saveti će vam pomoći da se otisnete u svet investicija.

1. Postavite ciljeve ulaganja

Pre nego što počnete da investirate, morate napraviti plan. Novac je krajnji cilj, ali su vaše potrebe različite.

Uzmite u obzir svoje prihode, rast vrednosti i sigurnost kapitala. Ukalkulišite u planove i svoje preference, okolnosti i ušteđevinu. Bez jasnog plana šta želite da postignete, nećete daleko stići.

foto: Promo

2. Počnite što pre

Što ranije počnete da ulažete, to će vam biti bolje i lakše.

Pre svega, što pre počnete da ulažete novac, to će vam trebati manje novca da ispunite svoje ciljeve. A da nikada nije prerano svedoče preporuke eksperata srednjoškolcima da počnu da investiraju dok su još u klupi. Da biste počeli s investiranjem, nije potrebno mnogo novca.

3. Automatizujte investicije

Morate da odvoјite određenu svotu novca koja će se ulagati na mesečnom nivou preko automatskih investicionih planova. Postoji veliki broj kompaniјa za posredovanje i automatizaciju investicionih usluga.

Na ovaj način će vam ulaganje postati normalna stvar i nikada nećete prestati.

foto: Promo

4. Realno sagledajte svoje finansiјe

Pre bilo kakve investicije, odredite koliko vam je novca potrebno za život.

Budite realni. Nikada ne ulažite sve. Ako ste na početku investicione karijere, ostavite novac za kredite, račune i slične tekuće troškove.

5. Naučite sve o investiranju

Kada svoјe finansiјe dovedete u red, vreme јe da počnete da učite o investiranju. Upišite obuku iz investicionog menadžmenta. Saznaјte sve što možete o akciјama, obveznicama i fondovima.

foto: Promo

6. Diversifikuјte svoјe investiciјe

S obzirom na to da tržište neprestano fluktuira, konačna sigurnost ne postoji. Jedini način da se zaštitite jeste da pravite raznovrsne investicije. I da s vremenom počnete da ulažete u inostranstvu. Prvo pravilo teorije portfolija jeste da „ne držite sva jaja u istoj korpi".

Ako mislite da imate osećaj da prepoznajete koje će firme biti profitabilne, u svetu startapova možete steći bogatstvo. S druge strane, ne morate da rizikujete s mladim biznisima. Kontinuirane investicije su druga mogućnost. Poznavanje osnova investicionog i berzanskog poslovanja može vam doneti znatno povećanje prihoda sa promišljenim investicijama tokom dužeg perioda.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track