ADMINISTRACIJA SISTEMA: Evo kako da u 6 koraka postanete uspešan sistemski administrator
Foto: Promo

Karijere u IT sektoru

ADMINISTRACIJA SISTEMA: Evo kako da u 6 koraka postanete uspešan sistemski administrator

Edukacija -

Biti sistemski administrator podrazumeva rešavanje i predupređivanje problema. Ovaj dobro plaćeni posao nosi mnogo odgovornosti i može biti stresan.

Da biste uspeli da uživate u poslu sistemskog administratora, nudimo nekoliko saveta.

1. Budite strpljivi

Komunikacija s krajnjim korisnicima ponekad može biti frustrirajuća, jer će oni uvek očekivati brzo rešenje svakog problema. Ali ako izdržite ovaj stres na početku karijere i na sve odgovorite osmehom, biće bolje i vama, a i njima.

Zato izgradite strpljenje i budite prijatni prema svima s kojima ste u profesionalnom kontaktu. Zadovoljstvo u karijeri i vaše profesionalne mogućnosti za rast tako će se uvećati.

2. Pratite sve sisteme

Ako danas sve funkcioniše kako treba, ne znači da će tako biti i sutra.

Zato uvek radite monitoring svih sistema za koje ste zaduženi. Zapamtite da kada vam se učini da se ništa ne dešava, baš tada stvari mogu da krenu nizbrdo.

Da predupredite probleme, redovno proveravajte da li imate pristup mrežnom okruženju i uvid u njega, iskorišćenost memorije, mrežni saobraćaj i procesorsko opterećenje.

Podesite alarm koji će se oglasiti kada nešto ne bude kako treba.

3. Planirajte promene unapred

Kreirajte strategiju za svoje klijente.

Analizirajte svoje i baze podataka svojih korisnika kako biste pravovremeno predvideli buduće potrebe za povećanjem kapaciteta.

4. Planirajte oporavak sistema

Kao sistemski administrator, morate biti spremni na svaki scenario.

Morate imati održivi plan za hitne slučajeve. Takav plan mora da uključuje sve korake, ali i ljude s kojima će biti uspostavljen kontakt i na kojima će u takvom slučaju biti odgovornost. Da biste izbegli katastrofu, pravite sigurnosne kopije i balansirajte opterećenje sistema.

5. Obavestite svoje korisnike

Uvek obaveštavajte korisnike kada se nešto dešava u sistemu, bilo da je u pitanju nadogradnja ili promena.

U komunkaciji budite kratki, jasni i prijateljski nastrojeni. Ne zaboravite da se mnogi plaše tehnologije i detalja. Vaš cilj treba da bude otvorena komunikacija i siguran korisnik, spreman da sledi pravila i otvoren da vam predoči ako ima sumnju da nešto nije kako treba.

Ako su korisnici u strahu da ćete se ponašati nadmeno i učiniti da se osećaju glupim, rizikujete da ne prijave potencijalnu katastrofu.

6. Napravite sigurnosnu kopiju

Imajte u svakom trenutku testiranu sigurnosnu kopiju. Neka vam ovo ne bude teško, jer kao sistemski administrator ne smete ništa prepustiti riziku.

Ovi saveti će vam pomoći da steknete sigurnost kao administrator, ali vas neće obučiti zanatu. Ako želite da se bavite administracijom sistema i budete uspešni u ovom poslu, obuka za sistemskog administratora je prvi korak ka uspešnoj karijeri.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track