LINUX ILI WINDOWS? Pročitajte 4 razloga zašto je Linux bolji od Windowsa
Foto: Promo

Operativni sistemi

LINUX ILI WINDOWS? Pročitajte 4 razloga zašto je Linux bolji od Windowsa

Edukacija -

Mnogi početnici ni ne razmišljaju o tome koji će operativni sistem koristiti, već se opredele za onaj koji dobiju instaliran uz računar. Ukoliko je u pitanju standardni PC, onda je to Windows, ukoliko je Apple računar, to je MacOS.

S druge strane, kada su programeri u pitanju, ništa se ne prepušta slučaju. Zato i ne čudi da je jedan od omiljenih operativnih sistema programera upravo Linux, uzimajući u obzir brojne prednosti koje ovaj sistem ima u odnosu na pomenute konkurente.

Ako niste ubeđeni, evo nekoliko prednosti Linuxa koje će vas oduševiti.

Open Source

Ova magična fraza početnicima uglavnom nije poznata, a iskusniji programeri gotovo da zasuze kada ovo pročitaju. Open source znači da je kompletan kôd iza sistema dostupan. Možete preuzeti svoju verziju i rasklopiti je, dodati svoje delove i unaprediti sistem.

Programeri tvrde da otvoreni kôd ima tri prednosti. Prva od prednosti rada s otvorenim kodom, kako kažu, jeste mogućnost učenja, druga je kompletna adaptibilnost programa, a treća je osećaj koji poistovećuju sa onim kada kupite automobil i znate odakle je svaki deo došao: sigurnost.

foto: Promo

Sigurniji izbor

Pored otvorenosti i dostupnosti, Linux karakteriše i visoka sigurnost podataka i bezbednost od spoljašnjih upada. Naime, kada se opredelite za Windows, uz njega ćete neizostavno instalirati i neki antivirusni program. S druge strane, Linux to ne zahteva.

Specifična struktura koda, sastavljenost iz paketa i repozitorijuma, po prirodi programa čini sredinu daleko sigurnijom i nepodložnom za hakerske upade. Zato ćete često videti da programeri osetljivim podacima upravljaju upravo koristeći ovaj sistem.

Pogodan je za starije računare

Ukoliko imate stari laptop ili desktop računar kome je potrebno mnogo vremena da se pokrene, ima zastarele i slabije komponente od novijih računara ili jednostavno hardverski ne može da izdrži neki krupniji operativni sistem, Linux je idealan izbor.

Njemu nije potrebno previše prostora na disku kako bi se učitao, a često ga možete pokrenuti i direktno sa USB fleš memorije koju ćete priključiti na svoj računar.

Ukoliko na starom nefunkcionalnom kompjuteru imate zarobljene neke podatke, korišćenje Linuxa je jedan od načina kako ih možete izvući.

foto: Promo

Veliki broj varijacija

Mnogi ljudi žele da prilagode sistem svojim potrebama, ali su ograničeni podešavanjima sistema, koja su uglavnom nepromenljiva. Kada je reč o Linuxu, imate na raspolaganju sve moguće alate da definišete i prilagodite vaš interfejs tako da odgovara samo vašim potrebama.

Takođe, za razliku od programa Windows, koji je jedinstven, Linux ima veliki broj distributera koji proizvode veliki broj varijacija na temu i različitih sistema Linux. Tako možete jednostavno izabrati onaj koji je za vaše potrebe najpogodniji. Među najpoznatijima je svakako Ubuntu.

Naučite kako

Linux je svakako pogodniji za one ljude koji imaju nešto više iskustva u programiranju, mada ima svoje varijante i za potpune početnike. Možda je vreme da instalirate svoj prvi Linux sistem, da se obučite kako da ga unapredite i da postanete Linux administrator. Upravljanje sofisticiranim operativnim sistemom nije moguće savladati na kursevima u trajanju od nekoliko meseci. Za ovladavanje ovim tehnikama biće vam potrebno vreme, znanje i pomoć profesionalaca koji su već dugo u poslu i imaju iskustva sa različitim tipovima Linux sistema. Zato posvetite barem godinu svom obrazovanju na specijalizovanom kursu.

Upišite Linux programiranje i postanite profesionalni administrator sistema.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track