PROGRAMIRANJE ZA MOBILNE APLIKACIJE: Na ova 4 pitanja morate da odgovorite pre nego što napravite svoju prvu aplikaciju
Foto: Promo

Razvoj aplikacija

PROGRAMIRANJE ZA MOBILNE APLIKACIJE: Na ova 4 pitanja morate da odgovorite pre nego što napravite svoju prvu aplikaciju

Edukacija -

Programiranje za mobilne operativne sisteme cveta, budući da se sve više korisnika interneta seli na prenosive uređaje. Zato je odličan izbor razvijati svoje veštine u ovoj industriji.

Ukoliko planirate da napravite aplikaciju za mobilne uređaje, na raspolaganju imate pregršt mogućnosti koje vam u tome mogu pomoći. Bilo da želite da prilagodite postojeće rešenje, ili da aplikaciju pravite od nule, a nemate iskustva, sve je moguće.

Međutim, koliko god da mogućnosti postoji, bez ozbiljnijeg plana, nema poente ulaziti u ovaj poduhvat. Pre nego što se upustite u programiranje, morate imati odgovore na neka pitanja.

Ako ste tek na početku programerske karijere, a potrebna vam je aplikacija, postavite sebi sledeća pitanja.

foto: Promo

Koju platformu da iskoristim?

U svetu mobilnih operativnih sistema postoje dva polariteta, a to su Android i iOS. Sva istraživanjahttps://www.statista.com/chart/9628/smartphone-platform-market-share-forecast/ pokazuju da globalno Android dominira i da sve veći broj telefona izlazi na tržište upravo sa ovim sistemom, budući da ga i sami korisnici traže.

Međutim, to i dalje nije odgovor na pitanje kojoj platformi da posvetite svoju aplikaciju. Odgovor ne zavisi samo od toga šta se koristi na globalnom nivou, već od toga šta vaš idealni korisnik ima u svojim rukama.

Zato, razmišljajte lokalno. Pre nego što se opredelite za operativnu platformu, definišite svoju ciljnu grupu.

foto: Promo

Koji tim da izaberem?

Iako ćete neke aplikacije moći da napravite i sami, budite sigurni da će se to retko dešavati.

Ukoliko ste vešt programer, ono što sigurno nemate među svojim veštinama jeste dizajn. Zato će vam biti neophodan UI/UX dizajner koji će svoju ekspertizu posvetiti upravo kreiranju sjajnog korisničkog iskustva.

Takođe, možda ćete se opredeliti da svoju aplikaciju pravite i za Android i za iOS, i u tom slučaju će vam sigurno biti neophodno da pronađete partnera koji će napisati vašu aplikaciju za platformu koja vama nije bliska.

foto: Promo

Gde ću hostovati aplikaciju?

Da ne biste upali u začarani krug padanja sistema i blokade aplikacije, neophodan vam je pouzdan server na kome ćete držati svoj servis, odnosno aplikaciju. On može biti cloud ili lokalni.

Neke od stavki koje morate testirati i uzeti u obzir prilikom biranja hosting servisa su pouzadnost, od koje zavisi i vaša reputacija; potom je tu i sigurnost, bez koje nećete imati ni klijente i konačno, skalabilnost, odnosno mogućnost sistema da izdrži povećan broj korisnika onog trenutka kada vaš servis počne da raste.

Šta mogu da iskoristim?

Pre nego što počnete da pravite sve ispočetka, prvo se raspitajte – šta već postoji?

Veliki broj servisa koji su vam neophodni možete integrisati u svoj sistem bez pisanja koda od nule. Pored hosting servisa, to mogu biti i sistemi za plaćanje, sistemi za praćenje ponašanja korisnika, analitički sistemi, servisi za notifikacije, servisi za autentifikaciju identiteta korisnika.

Ne gubite vreme koje možete pametnije iskoristiti za razvoj ključnih funkcionalnosti svoje aplikacije, na razvoj od nule. Radije pametno investirajte i integrišite postojeća rešenja.

foto: Promo

Naučite kako

Kada prikupite odgovore na sva ova pitanja, sledeći korak je planiranje i konačno sprovođenje plana u delo. U tom trenutku morate biti opremljeni svim alatima, znanjima i veštinama, kako biste mogli da iznesete ceo ovaj projekat od početka do kraja.

Jasno vam je da programiranje aplikacija ne možete naučiti na kratkim kursevima od nekoliko meseci, već je neophodno bar godinu dana da se kroz praksu i mentorski rad detaljno upoznate sa svim aspektima ovog posla kako biste mogli da se upustite u ovaj poduhvat.

Upišite obuku za mobilno programiranje i počnite već danas da planirate svoj prvi mobilni servis.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track