POSTANITE PREDUZETNIK: Pratite ovih 6 saveta za dobar početak
Foto: Promo

Preduzetništvo

POSTANITE PREDUZETNIK: Pratite ovih 6 saveta za dobar početak

Edukacija -

Internet i digitalno doba iznedrili su novu generaciju preduzetnika koji su ostvarili uspeh zahvaljujući savremenim tehnikama digitalnog poslovanja. Mnogi se odlučuju da uplove u preduzetničke vode. Činjenica je da u biznisu ne postoji recept za uspeh, ali saveti koje vam predstavljamo pomoći će vam da i sami postanete produktivniji preduzetnik.

1. Ne zaboravite da nikad nije kasno da počnete

Kult mladosti je iluzija. Iako mnogi mladi preduzetnici u oblasti informacionih tehnologija širom sveta postaju milioneri, njihove godine ne predstavljaju pravilo. Mnogi multimilioneri su počeli da se bave biznisom u poznijim godinama.

foto: Promo

Osnivač čuvenog lanca brze hrane KFC svoj biznis je započeo kada je imao četrdeset i koju godinu. Drugim rečima, nikad nije kasno.

2. Idite korak po korak

Ne počinjite da ulažete dok niste definisali svoju misiju i viziju. Vaš prvi posao je da definišete šta želite da radite i gde sebe vidite u budućnosti. Iako zvuči banalno, tek kada budete raščistili kakav preduzetnik želite da budete, možete da počnete i izradu poslovnog plana.

3. Učite na tuđim greškama

foto: Promo

Ako nemate iskustvo iz prve ruke, najbolje je da počnete tako što ćete raditi za druge preduzetnike. Jedan mesec asistiranja direktoru može značiti više od godinu dana bezuspešnog vođenja sopstvenog biznisa. Obuka za preduzetnika bazirana na realnim projektima jeste drugi način da prevaziđete nedostatak iskustva i steknete potrebne veštine. Ovo je posebno važno kada su u pitanju investicije, što je sledeća tačka.

4. Ne ulažite sve u biznis

Brza i velika ulaganja od kojih očekujete sve ili ništa za kratko vreme u većini slučajeva vam neće doneti očekivane rezultate.

Internetom kruže razne priče o preduzetnicima koji su uložili sve što su imali i za 6 meseci ili godinu dana sa ogromnim profitom napustili poslovanje. Ne dajte da vas takve ideje zavaraju. Iako je preuzimanje rizika sastavni deo svakog preduzetničkog posla, šanse za uspeh biće vam daleko veće ukoliko budete pravili male, ali sigurne korake.

foto: Promo

Jedno od nepisanih pravila kod ulaganja jeste da uvek imate u rezervi dovoljno novca kako biste u slučaju katastrofe u naredna dva meseca mogli da održavate biznis.

5. Okružite se pravim ljudima

Rid Hofman, osnivač LinkedIna, kaže da najbrži način da stignete tamo gde želite da budete jeste da se okružite onima koji su već tamo. Nesvesno oponašanje njihovih obrazaca i razmena ideja jesu siguran put do uspeha.

6. Steknite pravo obrazovanje

foto: Promo

Kao što je pomenuto, nepogrešiv prvi korak za svakog novog preduzetnika uvek je sticanje iskustva i potrebnih veština. Školovanje bazirano na realnim projektima pod vođstvom iskusnih mentora u trajanju od 12 meseci najlakši i najbrži je način da još dok ste u klupi testirate ideje, a možda i otpočnete sopstveni biznis.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track