Najnovije vesti

UČITE IZ SVOJIH GREŠAKA I NE PLAŠITE SE KRITIKE: 4 saveta za početnike u programiranju
Foto: Promo

Kako postati odlično plaćen programer

UČITE IZ SVOJIH GREŠAKA I NE PLAŠITE SE KRITIKE: 4 saveta za početnike u programiranju

Edukacija

Iako u teoriji sve zvuči jednostavno, do titule programerskog eksperta potrebno je preći jednogodišnji put i naučiti sve neophodne tehnike potrebne za uspešnu karijeru.

Da bismo vam olakšali putovanje od početnika do iskusnog programera, predstavljamo nekoliko saveta uz koje ćete napredovati dok učite i na kraju ostvariti svoj cilj da pronađete odlično plaćeno radno mesto u IT industriji.

foto: Promo

1. Potražite pomoć kad god imate problem

Ukoliko za vreme učenja ili kasnije tokom karijere naiđete na prepreku koju ne možete sami da savladate, internet je odlično mesto na kome ćete uvek moći da pronađete pomoć. Razvijena digitalna zajednica pružiće vam odgovore na sva moguća pitanja i otvoriti vam nove vidike, uz koje ćete postati bolji programer.

Mnogi početnici se zbog nesigurnosti ustručavaju da postave pitanje, što je velika greška. Programeri vole da pomažu jedni drugima.

foto: Promo

Gde tražiti pomoć? Dok iskusniji programeri odgovore na probleme koji ih muče traže na platformama kao što su Reddit i StackOverflow, početnicima se preporučuju WebmasterWorld i Google Groups.

Iako je prisutnost na internetu veoma važna, ne zaboravite da je podjednako bitno i da se sprijateljite sa što više kolega programera. Poslovi u oblasti informacionih tehnologija (IT) uglavnom zahtevaju timski rad, tako da su odlični odnosi i funkcionisanje u timu karakteristike koje će vas učiniti profesionalnijim.

2. Naučite da prihvatite kritiku

Kao što je potrebno da smognete hrabrosti da pitate kada vam nešto nije jasno, isto tako morate biti i samokritični. Kako biste uspeli kao programer, neophodno je da naučite da prihvatate savete i dobronamernu kritiku.

foto: Promo

Tokom vaše profesionalne karijere programski kodovi koje kreirate nailaziće na česte kritike od različitih ljudi. Na vama je da ih prihvatite na pravi način. Istina je da neće svaka kritika uvek biti na mestu, ali to nije važno. Ukoliko kritiku shvatite ozbiljno, bićete u stanju da napredujete.

Takođe, veoma je važno da shvatite da programski kôd ne mora uvek da bude savršen. U većini slučajeva programeri ulažu trud da bi poštovali vremenske rokove za određene projekte, dok im je savršenstvo koda u drugom planu.

3. Učite na svojim greškama

Dok pišete kôd, pokušajte da posvetite što je moguće više vremena čitanju i analiziranju poruka koje vas obaveštavaju o programskim greškama. Na ovaj način ćete prilikom svakog narednog kreiranja koda smanjiti procenat eventualnih grešaka. Pored toga, ovakav pristup programiranju vam može otkriti efikasnije uglove za sagledavanje problema kada se tome ne nadate.

4. Steknite znanja koja će vam omogućiti uspešnu karijeru

foto: Promo

Svi navedeni saveti pomoći će vam da se izborite za što bolju poziciju, ali je sticanje kvalitetnog obrazovanja upravo onaj potez koji će vam omogućiti da zakoračite u najbolje plaćenu oblast 21. veka. Školovanje prilagođeno zahtevima programerskog tržišta obezbediće vam sve neophodne veštine za svega 12 meseci, a nakon tog perioda bićete u prilici da u praksi isprobate sve što ste naučili. Savremene tehnike rada u najpopularnijim programskim jezicima predstavljaće vašu ulaznicu u svet IT-ja i pružiti vam šansu da ostvarite odličnu zaradu.savet

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...