ZA BUDUĆE DEVELOPERE: Sve što treba da znate o kreiranju aplikacija za iOS, Android i Windows
Foto: Promo

Razvoj aplikacija za mobilne uređaje

ZA BUDUĆE DEVELOPERE: Sve što treba da znate o kreiranju aplikacija za iOS, Android i Windows

Edukacija -

Velika popularnost pametnih mobilnih telefona promenila je način pristupanja internetu. Najbolji dokaz za ovakvu promenu jeste Instagram, jedna od najmoćnijih društvenih mreža, koja je osnovana prvenstveno za mobilne uređaje, dok joj je web sajt sekundarna platforma.

foto: Promo

Zastupljenost mobilnih aplikacija učinila je stručnjake koji se bave njihovim kreiranjem nekiim od najbolje plaćenih radnika na tržištu informacionih tehnologija, a njihove veštine postale su najtraženije. S obzirom na veliku potrebu za developerima ove vrste, programiranje aplikacija za Google Play, iOS App Store, pa čak i za manje popularni Windows Store (bivša Windows Phone Store) može postati unosan posao za sve koji steknu neophodne veštine.

U nastavku saznajte više o programiranju za svaku od ove tri platforme.

iOS

Iako je platforma Android ubedljivo najzastupljenija širom sveta, kreiranje aplikacija za iPhone uređaje ima svojih prednosti. Naime, aplikacije za operativni sistem iOS nude mogućnost za ostvarivanje najveće zarade, jer se u praksi dokazalo da su korisnici uređaja kompanije Apple spremni da izdvoje najviše novca za kupovinu aplikacija.

foto: Promo

Pre nego što se odlučite za obrazovanje koje će vam omogućiti da kreirate aplikacije za iOS, trebalo bi da znate i da Apple održava daleko strože kriterijume za postavljanje aplikacija na tržište nego što je to slučaj za Google Play Store, i Windows Store. Za kodiranje aplikacija za iOS biće vam potrebno znanje jezika Objective-C, ili poznavanje rada u Swiftu, koji predstavlja budućnost programiranja za ovu platformu.

Android

Za programiranje aplikacija za Android moraćete da ovladate programskim jezikom Java, što može biti prednost na duge staze. Jednom kad ovladate ovim jezikom, bićete spremni za najrazličitije projekte u oblasti informacionih tehnologija. Veštine potrebne za kreiranje aplikacija za Android možete usvojiti već posle godinu dana učenja po specijalizovanom programu na edukativnoj ustanovi koja se bavi školovanjem kadra za IT.

foto: Promo

Programiranje za platformu Android smatra se lakšim u odnosu na programiranje za iOS i Windows. Pored toga, pri postavljanju aplikacije na Google Play Store nisu toliko rigorozna pravila kao za druge dve pomenute platforme.

Windows Phone

Platforma Windows je daleko najmanje zastupljena, a od kada je Microsoft obustavio ažuriranje svoj poslednjeg operativnog sistema gotovo da ne postoji. Međutim, ukoliko Microsoft uspe u svom pokušaju da standardizuje softvere za desktop, tablet i mobilne uređaje, opredeljenje za ovaj operativni sistem može biti dobar izbor. Iako je Windowsova prodavnica Windows Phone Store pripojena Windowsovoj prodavnici aplikacija za kompjutere, Windows planira da lansira redukovani operativni sistem za mobilne telefone koji će raditi na Androidu, pa je moguće da će tržište aplikacija za Windows oživeti.

Za one koje ovaj svet zanima, aplikacije za operativni sistem Windows kreiraju se u programskim jezicima C# ili JavaScript.

foto: Promo

Zašto je dobro biti developer aplikacija?

Osim prilično dobre zarade, mogućnosti da radite od kuće i pronađete posao kad god poželite, kreiranje mobilnih aplikacija ima i drugih prednosti.

foto: Promo

Bez obzira na to da li ste se ranije susretali sa programiranjem, sve veštine koje su vam potrebne da biste postali stručnjak za IT u oblasti mobilnih apilkacija možete naučiti u kratkom vremenskom roku, za svega 12 meseci. Nakon obuke posedovaćete sva znanja koja su vam potrebna za realizaciju vaših ideja, i za stvarivanje uspešne karijere.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track