POSAO ADMINISTRATORA MREŽA: Evo zašto je administriranje mrežnih sistema sve popularnija profesija
Foto: Promo

Karijera u sektoru IT-ja

POSAO ADMINISTRATORA MREŽA: Evo zašto je administriranje mrežnih sistema sve popularnija profesija

Edukacija -

Da li verujete da postoji posao u kome je činjenica da ne radite ništa zapravo potvrda vaše stručnosti? Administriranje mrežnih sistema je upravo takva profesija, jer što bolje obavljate posao, to ćete imati manje zaduženja, odnosno više prostora da budete lenji.

Održavanje korporacijskih mreža postalo je popularno zanimanje, uglavnom zbog velike tražnje za obrazovanim stručnjacima, ali i zbog toga što vam nudi priliku da radite u najrazličitijim delatnostima.

Čime se bave administratori mreža?

Opis radnog mesta administratora mrežnih sistema često sadri fraze kao što su: upravljanje na visokom nivou, procene hardvera i konfiguracija mreže.

Istina je, međutim, da ne postoje dve kompanije koje imaju identične korporativne mreže, što znači da će se zaduženja administratora razlikovati u zavisnosti od specifičnosti određenog posla.

Mnogi iskusni administratori saglasnii su u oceni da su mreže uglavnom sakrivene iza lepo upakovanog izgleda, ali da je njihov posao zapravo da zavire „ispod haube” i otkriju šta se tamo dešava.

Drugim rečima, da biste se bavili poslom administratora mrežnih sistema, potrebno je pre svega da imate sposobnost za brzo i lako rešavanje problema, ali i da ste istovremeno osoba koja obraća pažnju na najsitnije detalje.

foto: Promo

Stručnjaci iz ove oblasti su sve traženiji

Digitalno doba učinilo je da danas gotovo svaka velika kompanija direktno zavisi od stabilnosti tehnologije. S obzirom na takav razvoj situacije, administratori mrežnih sistema postali su potrebni mnogim kompanijama koje u svom radu koriste umrežene računare.

Drugim rečima, tražnja za školovanim stručnjacima u ovoj oblasti je u stalnom porastu, pa se obrazovanje u domenu administracije mrežnih sistema smatra dobrim izborom za sve koji tek pokušavaju da se probiju u svet informacionih tehnologija.

Znanja i veštine koje su potrebne za bavljenje pomenutim zanimanjem moguće je iskoristiti u bilo kojoj sferi, što dodatno povećava šanse za administratore mreža da pronađu odličnu plaćeno radno mesto na kome će biti zadovoljni.

foto: Promo

Za godinu do potrebnih veština

Početnicima koji žele da postanu deo industrije informacionih tehnologija jedna od najprimamljivijih činjenica vezanih za posao administratora mrežnih sistema jeste podatak da proces obuke za pomenutu poziciju traje samo jednu godinu.

Školovanjem po prilagođenom programu u ovom periodu steći ćete sve neophodne veštine, koje će vam omogućiti da se izdvojite od konkurencije i dobijete posao. Takođe, jedna od bitnijih odlika ovog zanimanja jeste i ta što će vam svaki sledeći dan na poslu biti sve lakši. Iskustvo koje svakodnevno stičete omogućiće vam da brže i jednostavnije rešavate buduće probleme, a samim tim i da imate manje zaduženja sa kojima ne možete da se izborite.

Od čega da počnete?

Za započinjanje karijere u oblasti mrežne administracije najvažniji korak je sticanje kvalitetnog obrazovanja. Najsavremenija znanja iz oblasti IT-ja koja jednom usvojite tokom školovanja moći ćete da naplatite kad god budete hteli i gde god to budete želeli. Ustanova koja se bavi edukacijom kadra u sektoru informacionih tehnologija omogućiće vam da postanete stručnjak u ovoj perspektivnoj oblasti za svega 12 meseci.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track