WEB DIZAJN ZA POČETNIKE: Ovih 5 saveta će vam pomoći da postanete plaćeni web dizajner
Foto: Promo

Dizajn web stranica

WEB DIZAJN ZA POČETNIKE: Ovih 5 saveta će vam pomoći da postanete plaćeni web dizajner

Edukacija -

Posao web dizajnera spada u najprivlačnija zanimanja u okviru kreativnih poslova iz oblasti informacionih tehnologija. Pored prednosti kao što su visoka zarada i velika tražnja na tržištu, koje prate sve koji rade u IT-ju, kao što je pomenuto, web dizajn nosi i kreativnu crtu. Baš to je jedan od osnovnih razloga zbog koga se mnogi umetnici odlučuju da baš na ovoj poziciji izgrade svoju karijeru.

Bez obzira na to da li je u pitanju inicijalni dizajn ili usaglašavanje dizajna sa programskim kodom, kreativnost je nešto bez čega je teško zamisliti web dizajn. Ipak, pored kreativnosti i temeljnog obrazovanja, koje je neophodno da biste postali web dizajner, za uspeh je potrebno i pridržavati se određenih saveta, koje vam predstavljamo u nastavku.

foto: Promo

1. Svakom, pa i najmanjem projektu, pristupite profesionalno

Stručnjaci koji se bave web dizajnom neretko su prinuđeni da se bave projektima koji im neće doneti napredak u karijeri, niti će im pomoći da tokom izrade nauče i nešto novo. Zato dizajneri ne pristupaju svakom projektu sa istim entuzijazmom i profesionalnošću.

Međutim, efikasnijim radom upravo na takvim projektima istaći ćete se u odnosu na konkurenciju i preporučiti se nadređenima kao stručnjak koji je spreman za velike stvari.

Štaviše, potrudite se da manje zanimljive projekte uradite što brže, jer ćete se tako vrlo brzo vratiti na zaduženja koja posao web dizajnera čine primamljivim.

2. Ne odlažite projekte

Iako su web dizajneri gotovo uvek uslovljeni vremenskim rokovima od klijenata, odlaganje projekata je nešto što vas sigurno neće odvesti ka vrhu. Projektima koje ste uspeli da završite u predviđenom vremenu gradite svoju karijeru, pa je odlaganje posla za sutra najveća greška.

foto: Promo

Ključ uspeha jeste upravo u pravovremenom suočavanju sa najtežim zaduženjima, odnosno sa onim zadacima za koje vam najviše nedostaje inspiracije.

3. Fokusirajte se na osnovne elemente

Iako ovaj savet deluje kao nešto što se podrazumeva na početku svakog projekta, mnogi web dizajneri ga ne primenjuju.

Ukoliko se na početku rada na projektu ne posvetite prvo osnovnim elementima koje ćete postaviti na buduću web stranicu, velike su šanse da će vaš sajt na kraju izgledati haotično.

Dodavanjem pojedinih elemenata u kasnijim fazama sajta nećete uspeti da rešite problem. Naprotiv, tako samo rizikujete da sajt učinite još neprihvatiljivijim za prosečnog posetioca.

4. Rasporedite sadržaj na smislen način

Istraživanja su pokazala da se većina ljudi duže zadržava na onim stranicama koje ne zahtevaju mnogo skrolovanja u nedogled. Preduge stranice na posetioce obično ostavljaju nepovoljan utisak, jer čine da pomisle da će im trebati previše vremena i truda kako bi pronašli ono što ih zanima.

foto: Promo

Upravo zato se potrudite da stranice koje kreirate budu što kraće i da obavezno sadrže najpotrebnije informacije u „prvom ekranu”. Ukoliko je neophodno da na jednu stranicu postavite više sadržaja, neka vam deo na njenom vrhu ostane rezervisan za poziv na akciju i za kratko pojašnjenje posetiocima šta sve mogu saznati u nastavku.

5. Ne preterujte sa bojama

Prilikom davanja vizuelnog identiteta sajtu veoma je važno da se opredelite za 2 ili 3 boje koje će preovladavati. Dizajn sajta trebalo bi da zavisi i od njegove namene, kao i od ciljne grupe za koju je pravljen. Suptilnost prilikom izbora boja je nešto što će dokazano doneti rezultat, dok je sa druge strane preterivanje i upotreba brojnih jarkih boja siguran recept za neuspeh.

foto: Promo

Postanite web dizajner za 12 meseci

Školovanjem po specijalnom programu za web dizajnera sve potrebne veštine možete usvojiti već posle godinu dana. Nakon što steknete neophodna znanja i postanete kvalifikovani stručnjak, bićete spremni da započnete rad na kreiranju web sajtova. Do dobijanja posla u ovoj oblasti se ne čeka dugo, pa period školovanja zapravo predstavlja i vreme koje vas deli od početka vaše uspešne karijere.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja