TOP SECRET: Ovo su male tajne koje web dizajneri ne žele da otkriju
Foto: Promo

Web dizajn

TOP SECRET: Ovo su male tajne koje web dizajneri ne žele da otkriju

Edukacija -

Dok surfujete internetom, sigurno vam se desilo da vas dizajn nekog web sajta oduševi. Stručnjaci koji se bave kreiranjem vizuelnog identiteta jedne takve stranice vode se raznim trikovima kako bi postigli takav efekat kod korisnika. Svaki web dizajner ima svoje male tajne zanata i nisu baš svi voljni da ih podele s mlađim kolegama.

S obzirom na to da ovo zanimanje postaje sve popularnije, predstavljamo vam najvažnije trikove kojima se služe iskusni web dizajneri kako bi osmislili izgled web sajta.

web dizajn, dizajneri, web dizajner, trikovi, saveti, uspeh
foto: Promo

Jednostavnost je na prvom mestu

Jedna od najčešćih grešaka web dizajnera na početku karijere jeste težnja da osmisle sajt koji će vizuelno delovati što dopadljivije.

Iako je lepo videti ukrašen sajt, ono što zapravo donosi rezultat jesu jednostavnost i razumljivost web stranice za posetioce. Na dobro dizajniranom sajtu najrazličitiji surferi po internetu moraju da se podjednako lako snađu. To znači da većini posetilaca treba omogućiti da u kratkom vremenskom intervalu pronađu sve informacije zbog kojih su došli na određenu web adresu. Čuveno je pravilo tri klika, koje kaže da od informacije zbog koje ste posetili web sajt ne bi trebalo da vas deli više od tri klika.

Verujte sebi više nego drugima

Web dizajner koji prihvati svaki savet od drugih dizajnera sigurno neće biti na pravom putu da pogodi u centar. Svaki dizajner razmišlja na jedinstven način, što znači da će vam svaki od njih dati potpuno drugačiji savet šta treba da promenite na sajtu. Upravo iz tog razloga savet koji vam može sačuvati vreme i novac jeste da ne slušate sve savete, već da pratite unutrašnji ritam i pravila korisničkog interfejsa. Primera radi, postulati Googlevog takozvanog materijalnog dizajna su proverene smernice za dizajn kakav korisnici ali i pretraživači žele da vide.

Ne preterujte u želji da budete jedinstveni

Tačno je da bi svaki dizajner morao da se potrudi da po nečemu bude specifičan i izdvoji se od konkurencije. Međutim, veoma je važno da ne preterujete u želji da budete drugačiji, jer vrlo lako možete proizvesti kontraefekat i kreirati dizajn sajta na kome niko osim vas neće moći da se snađe.

web dizajn, dizajneri, web dizajner, trikovi, saveti, uspeh
foto: Promo

Razmišljajte kao prosečan posetilac

Već je pomenuto da se ključ uspeha neke web stranice ne krije u našminkanom dizajnu ili nekom specijalnom sadržaju. Prava tajna se krije u tome da web sajt prati boje koje su odgovarajuće za konkretnu namenu i da dizajner sajta prepoznaje ponašanje potrošača. Web dizajner bi trebalo da zna kako koja boja utiče na ljude, odnosno na koju akciju će ih određena boja i sve ostalo što vide podstaknuti. Kada korisnik prvi put dođe na određeni web sajt, veoma je važno predvideti njegove korake, i ponuditi mu najkraći put do toga da željeno ostvari.

web dizajn, dizajneri, web dizajner, trikovi, saveti, uspeh
foto: Promo

Kako da postanete uspešan web dizajner?

Pomenutim trikovima služi se većina iskusnih web dizajnera koja je izgradila uspešnu karijeru. Međutim, da biste postali visoko plaćeni ekspert u ovoj oblasti nije dovoljno da se pridržavate saveta iz ovog teksta, već je neophodno da steknete i odgovarajuće obrazovanje. Znanje i veštine koje su vam potrebne da biste postali web dizajner možete usvojiti već posle 12 meseci školovanja po obrazovnom programu prilagođenom potrebama tržišta, osmišljenom tako da vas na najbrži način obuči da zauzmete svoje mesto u ovoj kreativnoj industriji.

web dizajn, dizajneri, web dizajner, trikovi, saveti, uspeh
foto: Promo

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja