INFORMACIONE TEHNOLOGIJE: Ova 4 trenda su promenila IT industriju
Foto: Promo

IT SVET

INFORMACIONE TEHNOLOGIJE: Ova 4 trenda su promenila IT industriju

Edukacija -

Uloga informacionih tehnologija menja se s navikama potrošača i njihovim potrebama. Na sajtu Salesforces.com svojevremeno je objavljeno istraživanje u kome je učešće uzelo više od 2.200 lidera iz oblasti informacionih tehnologija. Oni su komentarisali poslovanje svojih kompanija i pojašnjavali detalje strategija koje prate kako bi se održali na vrhu.

Na osnovu tada dobijenih podataka kreirana je lista 4 trenda koji već danas predstavljaju budućnost poslovanja u sektoru informacionih tehnologija. Pronađite ih u nastavku ovog teksta.

LINK Group
foto: Promo

1. Kreiranje mobilnih aplikacija je prioritet u razvoju softvera

Svaka IT kompanija nastoji da predvidi očekivanja potrošača kako bi shodno tome usmerila svoje napore. Kao rezultat osluškivanja tržišta većina kompanija okrenula se razvoju mobilnih aplikacija. Podatak da će 90 odsto softvera biti kreirano prvenstveno za upotrebu na pametnim mobilnim telefonima mnoge bi šokirao pre samo nekoliko godina.

LINK Group
foto: Promo

2. Kvalitetno obrazovanje je ključ uspeha u industriji informacionih tehnologija

Digitalne tehnologije neprestano se razvijaju, ponekad u neočekivanim pravcima. Kako bi mogle da se takmiče s konkurencijom, kompanije moraju da promovišu razvoj svojih zaposlenih.

Čak jedna trećina zaposlenih u sektoru IT-ja i dalje ulaže u svoje obrazovanje da bi bili u stanju da prate sve trendove. S druge strane, mnoge uspešne IT kompanije izdvajaju novac za školovanje kadra, jer su svesne toga da je savremeno obrazovanje put ka uspešnoj karijeri.

LINK Group
foto: Promo

3. Cloud tehnologija je postala standard

Vrhunski stručnjaci za IT masovno su se okrenuli cloud (oblak) tehnologiji. Prednosti koje donosi ovaj pristup raznovrsne su. Cloud tehnologija omogućava kompanijama da rasterete obradu podataka, pozadinsko programiranje, donekle i sam dizajn. Upravo zbog toga, programeri i ostali zaposleni mogu da se usmere na inovacije.

Baš zbog toga čak 80 procenata onih koji rade u „oblaku” veruju da pre rade na projektima koji transformišu posao svih ostalih.

LINK Group
foto: Promo

4. Sigurnost podataka u eri inovacija

Dok su razvojni timovi okrenuti razvoju tehnologije koja podstiče brze inovacije, sigurnost podataka postaje problem broj jedan. U situaciji kada tehnologija napreduje velikom brzinom teško je omogućiti potpunu bezbednost umreženih podataka. To je jedan od najvažnijih razloga zašto čak 72 procenta velikih kompanija prelazi na već pomenutu cloud tehnologiju, koja ima kapacitet da obezbedi podatke, olakša bezbednosna ažuriranja i rastereti IT timove.

Jedno je sigurno – IT sektor ne prestaje da raste. Nema grane industrije u koju nije ušao u velikoj meri. Sveprisutnost je osnovni razlog zbog koga je u pitanju oblast u kojoj uvek vlada tražnja za novim školovanim kadrom. U takvom ambijentu, posedovanje praktičnih znanja iz oblasti informacionih tehnologija predstavlja šansu za sve koji žele da ostvare uspešnu karijeru i obezbede sigurnu budućnost.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track