ADMINISTRACIJA MREŽA: Pratite ovih 5 koraka i doći ćete do posla mrežnog administratora
Foto: Promo

Karijere u IT sektoru

ADMINISTRACIJA MREŽA: Pratite ovih 5 koraka i doći ćete do posla mrežnog administratora

Edukacija -

Administrator mreža je osoba odgovorna za održavanje sistema i mreža koje organizacija koristi. Da biste postali profesionalac u ovom poslu, potreban vam je specijalizovani trening. U nastavku saznajte kako da steknete znanje i veštine potrebne za posao administratora mreže.

1. Steknite veštine

Bez obzira na vrstu kompanije u kojoj ćete raditi, za posao administratora biće vam potreban definisan set veština. Za početak, tu su analiza sistema, kritičko mišljenje i rešavanje problema. Kao administrator morate biti u stanju da rezonujete na induktivan i deduktivan način, ali i da budete dobar komunikator. Takođe morate razumeti organizaciju informacija.

Dobar administrator je u redovnoj interakciji s kompjuterima, sakuplja informacije, rešava probleme i efikasno komunicira sa saradnicima.

ITAcademy
foto: Promo

2. Preuzmite odgovornosti koje pozicija nosi

Glavno zaduženje administratora jeste da održava i upravlja kompjuterskim mrežama. Kao takav, on je angažovan u najrazličitijim industrijama. Neke od ustaljenih aktivnosti koje administrator preduzima, bez obzira na vrstu kompanije i tržišnu nišu, jesu instalacija novog hardvera i softvera, konstantno nadziranje sistema i omogućavanje pristupa svim korisnicima, kao i kreiranje sigurnosnih kopija ključnih podataka za slučaj katastrofe.

3. Steknite obrazovanje i sertifikate

Obuka za administratora u trajanju od godinu dana, zasnovana na realnim projektima, na najbolji način će vas spremiti za karijeru i dati vam znanje. Pored relevantnih kurseva, izgradićete i meke veštine, potrebne za bilo koji posao. Relevantnu obuku možete prepoznati po sertifikatima. Sertifikati prepoznati širom sveta, kao što su Cisco, CompTIA ili MikroTik, jesu reference koje će budući poslodavac tražiti kod osoba koje apliciraju za poziciju mrežnog administratora.

ITAcademy
foto: Promo

4. Potražite pripravničku poziciju

Najbolji način da potvrdite i produbite znanje jeste pripravnička pozicija. Pripravnička pozicija neretko preraste u zaposlenje, a pojedine škole nude svojim polaznicima i mogućnost pripravničkog staža.

ITAcademy
foto: Promo

5. Nastavite da učite

Tehnologija i administratorska praksa su podložne promenama. Samim tim se i potrebne veštine menjaju. Da biste ostali konkurentni, proučavajte razvoj tehnologije i dopunjavajte znanje i sertifikate prateći aktuelne promene. Pojedine škole nude mogućnost „celoživotnog učenja" upravo zbog svesti da se u dinamičnoj industriji poput IT-ja zahtevi stalno menjaju.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track