PHP U PRAKSI: 5 odličnih funkcija koje lako možete implementirati na vašu web stranicu
Foto: Promo

Programerski svet

PHP U PRAKSI: 5 odličnih funkcija koje lako možete implementirati na vašu web stranicu

Edukacija -

Skriptni programski jezik PHP pokreće 78,9% aktivnih web stranica. Iz mnogo razloga, PHP spada u red omiljenih jezika mnogih programera. Lakoća učenja i velika plata jesu samo neki od razloga popularnosti ovog jezika.

U prethodnom tekstu smo objasnili 5 zabavnih a korisnih funkcija koje PHP omogućava programerima. Ovde ćete pronaći još 5 korisnih prodajnih i dizajnerskih pogodnosti.

1. Brojanje posetilaca

Ako se pitate koliko često korisnici posećuju vašu web stranicu, možete iskoristiti PHP da kreirate brojač posetilaca. Za najjednostavniju varijantu vam nije potrebna čak ni baza podataka, već je dovoljan PHP koji koristi takozvane „flet“ datoteke.

link group
foto: Promo

2. Preusmeravanje posetilaca

Bilo da želite da preusmerite posetioce i korisnike sa sada nepostojećih na nove stranice na vašem sajtu ili želite da im date kraću URL adresu, PHP je vaš saveznik. Sve informacije o preusmeravanju se obavljaju na serverskoj stranici, što ovakve aktivnosti čini mnogo lakšim na PHP-u nego u HTML-u i ostalim alternativama.

link group
foto: Promo

3. Poslednje posete korisnika

PHP čuva kolačiće u korisničkom pregledaču, što vam daje mogućnost da korisnicima saopštite kada su poslednji put posetili vašu web stranicu. Onda kada se vrate, možete im reći da su, primera radi, poslednji put posetili vaš web sajt pre dve sedmice.

link group
foto: Promo

4. Ankete

Pomoću PHP-a posetiocima možete dati priliku da učestvuju u anketi. Da biste prikazali rezultate vaše ankete na dopadljiv način, umesto da ih navedete u tekstualnom obliku, sa PHP-om možete da koristite i takozvanu GD biblioteku (grafička biblioteka koja nudi alate za upravljanje slikovnim podacima).

link group
foto: Promo

5. Šablon za web sajt i osvežavanje sadržaja

Ako želite često da redizajnirate vašu web stranicu ili da učinite da sadržaj bude uvek „svež“ na svim stranicama, PHP je pravo rešenje za vas. Zadržavajući sve dizajnerske kodove vaše stranice u odvojenim datotekama, možete da svojim PHP datotekama date pristup istom dizajnu. To u praksi znači da je nakon promene potrebno da samo ažurirate jednu datoteku i sve vaše stranice biće automatski promenjene.

Mnogo je razloga zašto je PHP verovatno najpopularniji web programski jezik. PHP funkcioniše i na Windows i na Linux platformama. PHP je pogodan za izradu svih vrsta web aplikacija, od najmanjih koje predstavljaju samo deo jedne internet stranice, sve do velikih kompleksnih sajtova. Plata u regionu u većini slučajeva ide do oko 200.000 dinara mesečno. Ako želite da savladate ovaj programski jezik, jednogodišnja sertifikovana obuka za PHP programera, pod vođstvom mentora, jeste prvi korak.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track