SAVLADAJTE STRAH OD JAVNOG NASTUPA: Instruktorka s Harvarda deli savete kako da se pripremite za govor pred publikom
Foto: Promo

Poslovne veštine

SAVLADAJTE STRAH OD JAVNOG NASTUPA: Instruktorka s Harvarda deli savete kako da se pripremite za govor pred publikom

Edukacija -

Umeće držanja javnih govora je jedna od obaveza svakog biznismena i menadžera. Bilo da govore pred svojim zaposlenima, medijima ili investitorima, ovi profesionalci moraju biti spremni da pogode suštinu, održe pažnju i dobro pripreme svoj glas.

Mardžori Nort, koja predaje na Harvardu, instruktorka je s višegodišnjim iskustvom za pripremanje ljudi za javni govor. Kako je anksioznost zbog nastupa pred publikom jedan od najčešće navođenih strahova kod najvećeg broja pojedinaca, ona je navela više saveta uz pomoć kojih možete da pobedite ovu nelagodu pri sledećem javnom obraćanju. U nastavku prenosimo neke od njih.

1. Nervoza je normalna

Fiziološke reakcije poput ubrzanog pulsa i drhećih ruku sasvim su normalne. Nemojte da ovakva stanja povezujete sa neuspehom. Nervoza uopšte ne mora da bude loša. Adrenalin koji čini da se znojite takođe vam pomaže da date svoj maksimum.

Javni Nastup
foto: Promo

Najbolji način da prevaziđete neuspeh jeste da se pripremate. Pređite svoje beleške više puta pre nastupa. Tek kada osećate da ste potpuno razumeli materijal, počnite da vežbate. Snimite sebe ili zamolite prijatelja da vas gleda i komentariše vaš nastup.

2. Upoznajte svoju publiku

Vaš govor je namenjen njima, a ne vama. Pre nego što počnete da brusite svoju poruku, razmislite kome je namenjena. Naučite što više možete o vašim slušaocima. Ovo znanje će odrediti i izbor reči, nivo znanja, organizaciju informacija i strategije za motivisanje.

Javni Nastup
foto: Promo

3. Organizujte materijal na najubedljiviji način da postignete svoj cilj

Kreirajte okvir za svoj govor. Zapišite temu, njegovu opštu, ali i specifičnu svrhu, centralnu ideju i glavne tačke. Imajte u vidu da pažnju morate privući u prvih 30 sekundi.

Javni Nastup
foto: Promo

4. Prilagodite se publici za vreme izlaganja

Tokom izlaganja pažljivo pratite reakcije publike. Prilagodite se njenim reakcijama i ostanite fleksibilni. Držati se zacrtanog kada situacija zahteva da prilagodite nastup garancija je za to da ćete izgubiti svoju publiku.

Javni Nastup
foto: Promo

5. Najzad, dozvolite sebi da se izrazite

Budite svoji. Vaš kredibilitet će porasti ukoliko vaša prezentacija pokazuje vašu ličnu posebnost. Publika će vam verovati više ako nastupate tako da osete kako ste osoba od krvi i mesa..

Javni Nastup
foto: Promo

Ovo su samo neki od saveta koji garantuju da će vaša sledeća prezentacija biti bolja. Ako želite da ovladate tehnikom državanja govora, ali i ostalim aspektima vođenja biznisa, sertifikovani jednogodišnji obrazovni programi za buduće poslovne elite jesu najbolji način da postanete zaokruženi profesionalac.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track