APLIKACIJE ZA MOBILNE UREĐAJE: Ovo je 6 ključnih trendova u razvoju korisničkog iskustva za mobilne aplikacije
Foto: Shutterstock

Korisničko iskustvo

APLIKACIJE ZA MOBILNE UREĐAJE: Ovo je 6 ključnih trendova u razvoju korisničkog iskustva za mobilne aplikacije

Edukacija -

Ukoliko se opredelite za to da i sami kreirate i predstavite javnosti svoju mobilnu aplikaciju, znajte da je konkurencija žestoka. Sudeći po podacima servisa Statista, samo u avgustu aktuelne godine na iOS platformi lansirano je više od 100.000 aplikacija.

Zato je važno uvek istraživati konkurenciju i znati šta je tržištu potrebno, šta se korisnicima dopada i čega su se zasitili. Trendovi oblikuju način poslovanja, ali i način kreiranja softvera, a razvoj korisničkog iskustva u skladu s vremenom je jedan od aspekata koji vas može pozicionirati bolje od ostalih.

Zato izdvajamo nekoliko tendencija u dizajnu interfejsa koje vam mogu biti od koristi pri razvoju aplikacija.

Viši nivo personalizacije

Imajući u vidu kako su napredovali trendovi u targetiranju oglasa i personalizovanju marketinških kampanja, ne iznenađuje činjenica da su korisnici već naviknuti na to da su određeni proizvodi namenjeni njima i baš njima.

Baš zbog toga je važno ovaj segment uvrstiti u dizajn aplikacije. Personalizacijom ćete integrisati sisteme za praćenje ponašanja korisnika i prilagođavanje sistema u skladu sa njegovim potrebama.

Zaobljene ivice

Kako u grafičkom, tako i u web dizajnu, polako se udaljavamo od geometrijskih oblika i sve više prelazimo u takozvani organski pravac. On diktira korišćenje formi koje možemo videti u prirodi oko nas. Kada je UX u pitanju, ovaj trend se može uočiti kroz zaobljene ivice koje su lakše za oko i percepciju informacija. Android i iOS platforme su već usvojile novi pravac vizuelnog predstavljanja podataka, pa možete i vi da počnete primenu prilagođavanja.

Glasovno upravljanje

Danas svaka platforma ima svog asistenta. Siri, Bixby ili Google pametni asistenti – svi oni funkcionišu po principu veštačke inteligencije. Najviše uspeha na tržištu trenutno imaju aplikacije koje su integrisale virtuelne sisteme, pa se njima može upravljati kroz jednostavne glasovne komande. Kada planirate aplikaciju, predvidite prostor za zvučnu interakciju, jer će vaša konkurencija sigurno nuditi ovu funkcionalnost.

Olakšano prijavljivanje

Jeste li ikada pokušavali da izbrojite na koliko različitih servisa imate registrovan nalog i koliko šifara morate da zapamtite svaki put? Imajući u vidu da je reč o problemu sa kojim se većina digitalnih korisnika sreće, nastoji se da se svuda omogućava prijavljivanje bez šifre. Nekada će to biti otisak prsta, a nekada drugi vid validacije, ali svakako je bitno razmisliti o različitim, bezbednim alternativama, koje će sprečiti gubljenje lozinki.

Animacija

UX se tiče iskustva ne samo u domenu onoga što je funkcionalno, već i onoga u čemu korisnici uživaju. Primera radi, korisnicima su statična vizuelna rešenja donekle dosadila, a animacija je postala popularna. Zbog toga se i ona mora predvideti dizajnom. Napredne forme animiranih sadržaja mogu na bolji način preneti poruku, informisati gledaoca ili oslikati statistiku koja je važna za celokupnu priču. Zato integrišite dinamične elemente tamo gde im je mesto i unapredite izgled celog sistema.

Tekući pokreti

U dosadašnjem korišćenju aplikacija pokreti su nam uglavnom bili ograničeni. To znači da, ukoliko pomeramo stranicu odozgo nadole, kada podignemo prst sa ekrana, u tom trenutku će se stranica zaustaviti. Međutim, tekući tip pokreta, koji dozvoljava nastavak skrolovanja, postao je daleko korisniji i intuitivniji. Deo tog trenda je takođe i dizajn bez dugmića, pa pokušajte da razmislite o tome koji način navigacije bi bio razumljiv korisnicima i probajte da integrišete način biranja opcija bez suvišnih polja za izbor.

Naučite kako

Iako je dizajn korisničkog iskustva deo web dizajna, da biste došli do potrebnog nivoa sposobnosti, neophodno je da znate kako da kreirate aplikaciju od nule. U tome vam ne mogu pomoći kratki kursevi od po nekoliko meseci. Poduhvat usavršavanja za poziciju mobilnog programera zahteva posvećenost i spremnost na rad i učenje. Zato posvetite bar godinu dana edukaciji i uz pomoć mentora sa relevantnim iskustvom ćete vrlo brzo videti rezultate.

Upišite razvoj mobilnih aplikacija i napravite pravi korak ka svojoj karijeri iz snova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track