AGILNO TESTIRANJE SOFTVERA: Ovo je 5 ključnih faza u agilnom testiranju softvera
Foto: Promo

Faza bez koje nijedan softver ne može da uspe

AGILNO TESTIRANJE SOFTVERA: Ovo je 5 ključnih faza u agilnom testiranju softvera

Edukacija -

Kreiranjem softvera niste završili proces, već ste samo stvorili osnovu za sledeću fazu koja može bitii jednako kompleksna. Pokretanje novog softvera, bez prethodnog testiranja, po pravilu vodi u neuspeh, zbog čega je važno uvek nakon završetka razvoja isplanirati proveru sistema.

Međutim, veliki broj kompanija i dalje nema razvijen sektor testiranja i provere kvaliteta napravljenih aplikacija, što vodi do velikog procenta negativnih povratnih reakcija od klijenata. Propusti su prirodni i očekivani, ali je važno otkloniti što je moguće više grešaka pre zvaničnog puštanja proizvoda u rad.

Agilni sistem testiranja je jedan od najpopularnijih, u kompanijama koje su prepoznale značaj faze kvalitativnog ispitivanja. Zato smo napravili plan koji vam može pomoći da sprovedete taj proces i u svom radu.

Link Group
foto: Promo

Planiranje sprintova

Odlika agilne metodologije jeste organizacija posla u sprintovima. U praksi to izgleda tako što se veliki projekti razbiju na manje celine, koje se potom rasloje, i svaki od tih slojeva se delegira određenom timu ili osobi koja je za njih kompetentna. Sprintovi su uglavnom vremenski ograničeni na dve ili tri nedelje i pre samog početka se definiše cilj koji se u tom roku mora izvršiti.

Primena sprintova u testiranju je jednostavna, jer se sam sistem koji se testira može razložiti i podeliti na celine, čija provera će se potom isplanirati kroz vremenski rok koji je zacrtan. Segment planiranja se sprovodi pre samog početka testiranja i predstavlja startnu osnovu svih narednih koraka.

Kreiranje scenarija testiranja

Link Group
foto: Promo

Važno je da tim koji testira aplikaciju bude potpuno odvojen od tima koji ju je razvijao, jer će se samo tako steći uvid u širinu i ispravnost svih segmenata procesa. Zato oni koji su zaduženi za testiranje, a ne programeri, u skladu sa dobijenom tehničkom dokumentacijom i opisom rešenja koje je pred njima, kreiraju scenarije testiranja koji će ih dovesti do određenog cilja. Ova praksa se sprovodi pre samog početka ispitivanja, kako bi se pokrile sve faze i svi potencijalni scenariji korišćenja, pa i oni najgori, za koje sistem mora biti spreman.

Verifikacija kvaliteta

Nakon kreiranja scenarija testiranja, programeri dobijaju uvid u stanje. Na njima je da pre samog procesa testiranja provere još jednom ispravnost svih funkcionalnosti aplikacije. To ne znači da će oni sprovoditi testiranje, već da će se potruditi da timu zaduženom za testiranje prepuste rešenje dovoljno dobro za rad i sa rešenim svim greškama koje su uočene u fazi verifikacije.

Ispitivanje stabilnosti

Link Group
foto: Promo

Testiranje počinje. Učesnici u testiranju se stavljaju u poziciju korisnika i pokušavaju da prođu kroz sve faze korišćenja aplikacije. Na njima je da preuzmu ulogu i onih ljudi koji su digitalno pismeni i već su koristili slična rešenja, ali i da se postave u poziciju korisnika koji nemaju nikakvog iskustva sa digitalnim proizvodima.

Takođe, učesnici u testiranju moraju imati u vidu i najbolje scenarije, odnosno situacije u kojima aplikacija doživljava neverovatnu popularnost i odjednom ima veći broj korisnika od svega očekivanog. Hoće li sistem to izdržati i da li je dovoljno stabilan? To je nešto što se mora unapred ispitati, jer svaki tehnološki proizvod od početka mora biti pripremljen za takve prilike, inače preko noći može izgubiti svu popularnost i kredibilitet.

Ispravljanje i lansiranje

Link Group
foto: Promo

Nakon završenog testiranja, učesnici u testiranju kreiraju izveštaj koji se šalje programerima. Taj dokument bi trebalo da sadrži sve pronađene greške, nestabilnosti i probleme na koje je tim naišao. Uz to, svaka stavka mora biti detaljno objašnjena, kako bi razvojni tim znao na čemu mora da radi i kako da unapredi nestabilan proizvod koji im je vraćen.

Logično, sledi proces otklanjanja grešaka i pripreme proizvoda za lansiranje. Iako to ne znači da se greške više neće javljati, one će svakako biti svedene na minimum i sistem će biti spreman za korišćenje.

Postanite profesionalni probni korisnik softvera

Link Group
foto: Promo

Ako mislite da imate dara za testiranje digitalnih proizvoda i umete da uočite nedostatke aplikacije, jednogodišnja obuka za testera softvera pod mentorskim vođstvom je najbolji izbor.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja