VIZUELNA HIJERARHIJA WEB SAJTA: Evo kako da se pridržavate ovog principa pri dizajniranju web stranice
Foto: Promo

Web dizajn

VIZUELNA HIJERARHIJA WEB SAJTA: Evo kako da se pridržavate ovog principa pri dizajniranju web stranice

Edukacija -

Web dizajn je složen proces koji zahteva promišljanje o raznorodnim elementima sajta i donošenje mnoštva odluka. Pored sadržaja, boja, organizacije stranice, jedan od važnih principa web dizajna jeste hijerarhija.

web dizajn, edukacija
foto: Promo

Vizuelna hijerarhija je rangiranje elemenata u odnosu na kriterijum važnosti. Pitanje je kojim redom želite da posetioci pregledaju stranicu. Pridržavati se ovog principa znači predstaviti sadržaj na jasan i efektivan način, što u praksi pomaže da usmeravate pažnju posetilaca web sajta na elemente stranice koji za vas imaju prioritet.

web dizajn, edukacija
foto: Promo

Ukoliko želite da znate više o ovom principu, u nastavku saznajte šta su glavni elementi vizuelne hijerarhije i kako treba da pristupite njihovoj organizaciji.

Veličina i težina

Naglasite glavne elemente, kao što su ime kompanije i njen logo, tako što ćete ih učiniti većim. Pažnju korisnika prirodno privlače veliki i podebljani (boldirani) naslovi. Tek nakon što prođu kroz takve elemente, oni se okreću pasusima sitnijeg teksta.

web dizajn, edukacija
foto: Promo

Pozicija elemenata

Ako želite da usmeravate pažnju posetilaca u pravom pravcu, morate koristiti vizuelne smernice. Primera radi, možete postaviti važno dugme za poziv na akciju u samo središte ekrana. Po sličnom principu, pomenuti logo bi trebalo da, kako praksa nalaže, postavite u zaglavlje.

web dizajn, edukacija
foto: Promo

Boje i kontrasti

Tek kada ste uspostavili jasnu hijerarhiju informacija, posetioci će moći da prate ostale putokaze koje ste za njih ostavili. Nakon prva dva koraka izaberite boje, kreirajte akcente kontrastima i služite se svim sredstvima da dovedete korisnike do željenog cilja. Slično kao i kod fontova, boje prate logiku veličine i težine, koja daje različit stepen važnosti raznim sastavnim delovima u vašem dizajnu. Tako, na primer, svetlije boje obično privlače pažnju više nego nezasićene. Po sličnom principu, boje sa većim kontrastom se čine težim i bližim korisniku. One odaju osećaj važnosti.

web dizajn, edukacija
foto: Promo

Ovo su samo neka od osnovnih načela važnog principa vizuelne hijerarhije koje svaki web dizajner primenjuje u realizaciji svojih projekata. Ukoliko želite da naučite logiku web dizajna ali i alate za realizaciju uzbudljivih web stranica, jednogodišnja sertifikovana obuka za web dizajnera pod vođstvom mentora je najbrži način da steknete znanje i zvanje.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track