NAVIGACIJA NA WEB SAJTU: Ovo su 4 trika da učinite web stranicu lakom za navigaciju
Foto: Promo

Web dizajn

NAVIGACIJA NA WEB SAJTU: Ovo su 4 trika da učinite web stranicu lakom za navigaciju

Edukacija -

Web sajt bi trebalo da izgleda dopadljivo, da odslikava lični stil, vrednosti i atmosferu vas ili vašeg brenda. Ipak, iako imate potrebu da budete inovativni i hrabri, navigacija web sajta nije mesto za eksperimente. Vaš cilj kao web dizajnera je da učinite pronalaženje relevantnih informacija za svoje korisnike lakim. Sajt sa dobrom navigacijom pomaže pretraživačima da indeksiraju vaš sadržaj i bolje vas plasira u pretrazi. U nastavku pronađite čeitiri jednostavna načina da poboljšate navigaciju na vašem web sajtu.

Edukacija, veb dizajn
foto: Promo

Povežite logo sa početnom stranicom

Ovo je nešto što će posetioci očekivati, a što će im sačuvati veliki broj klikova. Ukoliko nemate prečicu za naslovnu stranicu (engleski, home page), vaš logo je siguran izbor. S druge strane, ako nemate logo, ispišite naslov web sajta i povežite slova s prečicom.

Edukacija, veb dizajn
foto: Promo

Vodite računa o meniju

Bilo da se odlučite za klasičnu horizontalnu listu, takozvanu „hamburger" listu ili nešto treće, meni vaše web stranice mora biti uočljiv i lak za nalaženje. Drugi korak jeste da ga organizujete po važnosti sekcija.

Edukacija, veb dizajn
foto: Promo

Dajte korisnicima mogućnost vertikalne navigacije

Ukoliko vaš web sajt zahteva dugo skrolovanje nadole, što je slučaj sa jednostraničnim sajtovima, koristite takozvani usidreni meni. Na ovaj način posetioci će imati mogućnost da jednim klikom skaču s jedne sekcije web sajta na drugu. Još jedna pogodna prečica je uvek vidljivo dugme „povratak na vrh stranice" (engleski, Back to Top) koje posetioce vraća na početak stranice gde god da se oni nalaze.

Edukacija, veb dizajn
foto: Promo

Ozbiljno pristupite donjem zaglavlju

Donje zaglavlje (engleski, footer) je poslednja stranica koju će posetioci videti, ali uprkos tome, pravo mesto da postavite važne linkove. Oni mogu uključiti kontakt-informacije, ikonice-prečice do profila na društvenim mrežama i svedenu verziju menija.

Edukacija, veb dizajn
foto: Promo

Kako da postanete tražen web dizajner?

Ukoliko želite da ovladate ne samo osmišljavanjem, već i realizicijom web stranica, čitanje blogova i kratki kursevi vam neće mnogo pomoći. Kreiranje web sajta je inženjerski posao. Zato i zahteva ozbiljne pripreme pod vođstvom mentora. Jednogodišnja sertifikovana obuka za web dizajnera opremiće vas svim potrebnim veštinama i razumevanjem procesa kreiranja web stranice tako da ćete bez problema moći da dokažete svoje znanje svakom dizajnerskom studiju.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track