OBRADUJTE NAJMILIJE: Evo kako da sami napravite novogodišnju čestitku
Foto: Promo

U susret Novoj godini

OBRADUJTE NAJMILIJE: Evo kako da sami napravite novogodišnju čestitku

Edukacija -

Novogodišnje čestitke su provereno dobar način da prijateljima i porodici poželite srećnu predstojeću godinu. Postoji mnogo mogućnosti da čestitku kreirate u digitalnom formatu, ali ručno napravljen poklon ima posebnu vrednost. U nastavku saznajte kako da sami napravite čestitku.

1. Presavijte parče kartona napola

Izaberite parče tankog kartona u željenoj boji. Tanak karton se bolje savija, pa izbegavajte robusni materijal. Presavijte ga po dužini ili po širini. Da napravite čestitku tipične veličine, kupite kartone dimenzija 25 x 36 cm.

2. Dizajnirajte naslovnu stranu

Ako čestitku pravite od tamnog kartona, tipografija tada mora biti ispisana belim ili srebrnim markerom. Kada nemate inspiracije, počnite tako što ćete napisati „2022" i „Srećna Nova godina" na naslovnoj strani. Pišite kaligrafski, pisanim slovima, koja sugerišu prazničnu atmosferu. Ako nemate poverenja u svoj rukopis, isecite brojeve i slova iz novina, zalepite ih na papir i napravite dopadljiv kolaž.

edukacija
foto: Promo

3. Izaberite prikladnu fotografiju i zalepite je na čestitku

Ako želite da podsetite ukućane na stara dobra vremena i evocirate porodična okupljanja, fotografija iz porodične arhive je dobar izbor. Uobičajeno je da se koriste fotografije sa letovanja. A ako čestitku poklanjate prijateljima, izaberite fotografije sa zajedničlkih aktivnosti, druženja ili posebnih prilika – kao što su maturiranja, diplomiranja, rođenja deteta i slično. Alternativno se možete osvrnuti na neki događaj iz prethodne godine.

Tanko nanesen sloj lepka na poleđini fotografije (naročito po njenoj ivici) jeste najbolji izbor za lepljenje fotografije, ali ako niste sigurni koliko lepka treba staviti i koliko dugo čekati da se zalepi, traka lepljiva sa obe strane može biti rešenje. Ukoliko imate strpljenja, efekat iznenađenja možete postići jednostavnim mehanizmom koji čini da po otvaranju čestitke fotografija iskače.

4. Ukrasite fotografiju

Da dočarate prazničnu atmosferu, možete koristiti šljokice u prahu ili sličan materijal koji daje efekat svetlucanja. Oivičite kartu ili kreirajte ukrasnu mustru. Kada stavljate šljokice, morate koristiti lepak da ih zadrži na podlozi. Nanesite tanak sloj lepka i raspite šljokice. Portretna fotografija osobe kojoj poklanjate čestitku, oivičena šljokicama, siguran je izbor. Ako želite da probate nešto kreativnije, nanesite tanak sloj lepka u obliku jelke, vatrometa ili apstraktnih geometrijskih oblika i pospite ga šljokicama da dobijete svetlucavi željeni motiv.

edukacija
foto: Promo

5. Napišite poruku

Naravno, nijedan efekat ne može da zameni rukom napisan tekst. Unutar čestitke napišite svojom rukom poruke i želje. Ovde takođe možete podeliti svoje planove za budućnost ili osećanja povodom kraja godine. Ako smatrate da vaš rukopis nije dovoljno dobar, otkucajte tekst dopadljivim fontom, odštampajte ga i zalepite u čestitku. Možete izabrati luksuzniji papir koji je komplementarne boje sa podlogom – primera radi crveni papir u zelenoj čestitiki.

Ovo je brz način da obradujete drage osobe jednostavnom čestitkom. Ukoliko sebe smatrate kreativcem i osobom koja ima smisla za dizajn, obuka za grafičkog i print dizajnera je dobar način da unapredite svoje čestitke, ali i šanse za zaposlenje u Novoj godini. Nakon godinu dana rada pod nadzorom mentora, naučićete sve tehnike digitalnog i štampanog dizajna, rad u softverima za dizajn, a dobićete i sertifikat koji svedoči o vašoj stručnosti. Nagradite sebe najboljim novogodišnjim poklonom – veštinama za bolju budućnost.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja