NAUČITE DA DIZAJNIRATE: Pratite ovih 10 saveta za efektivnu komunikaciju u dizajnu
Foto: Tim Edukacija

Saveti za buduće dizajnere

NAUČITE DA DIZAJNIRATE: Pratite ovih 10 saveta za efektivnu komunikaciju u dizajnu

Edukacija -

Bez dobrog dizajna, čak i najdopadljivija priča može da prođe nezapaženo. U nastavku pročitajte savete sa bloga dizajnerske kompanije Visage.

1. Upotreba boje

Ne koristite više od 55 boja u jednom dizajnu. Boja bi trebalo da se koristi štedljivo, samo za naglašavanje važnih informacija.

2. Upotreba tipografije

Svi fontovi moraju biti čitljvi i prikladni za konkretan stil komunikacije.

Link Group
foto: Tim Edukacija

3. Organizacija i raspored

Predstavite sadržaj tako da vodi čitaoce kroz logičnu hijerarhiju svih delova. Poravnanje segmenata će pomoći da održite doslednost svog dizajna.

4. Pozivi

Budite štedljivi u isticanju elemenata i ograničite se na ključne informacije.

Link Group
foto: Tim Edukacija

5. Tretman prostora

Koristite mnogo takozvanog negativnog, odnosno belog, nepopunjenog prostora. Kada su informacije nagomilane bez mnogo smisla, poruka postaje nejasna i nečitljiva.

6. Upotreba ilustracija

IIlustracije bi trebalo da budu u skladu sa tonom i temom projekta. Uključite ih u dizajn samo ukoliko pojačavaju sadržaj.

7. Ikonografija

Ikonice bi trebalo da budu jednostavne, lako razumljive i univerzalne. Njihova uloga je da pospeše razumevanje, a ne da odvraćaju pažnju.

Link Group
foto: Tim Edukacija

8. Upotreba podataka

Vodite računa o tome da ne preopteretite čitaoca velikim brojem grafikona ili pojedinačnih informacija, ukoliko je moguće spojiti ih u jedno vizuelno rešenje.

9. Proporcije

Oko može da prevari. Zato se potrudite da pratite skladan odnos svih elemenata u vizualizaciji podataka tako da šalju pravu sliku.

10. Jednostavnost

Izbegavajte nepotrebne činioce dizajna, poput trodimenzionalnih segmenata, dekorativnih ilustracija i nebitnih objekata koji ne pripadaju okruženju.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Ako ih budete doslovno sledili, ovi saveti će dati rezultate u velikom broju zadataka koje možete imati kao dizajner. Ipak, samo praćenje ovakvih uputstava neće vas učiniti dizajnerom. Ukoliko želite da naučite i osnove teorije i kako da se služite dizajnerskim alatima kao profesionalac, upišite jednogodišnju obuku za grafički i dizajn štampe. Tek nakon intenzivnog rada na realnim projektima, izgradićete rutinu neophodnu za profesionalni rad. Tada će ovih 10 saveta postati deo vaše prakse i stručne intuicije.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja