ANALITIČKO MIŠLJENJE: Šta su analitičke veštine i kakve vrste postoje
Foto: Tim Edukacija

Poslovne veštine

ANALITIČKO MIŠLJENJE: Šta su analitičke veštine i kakve vrste postoje

Edukacija -

Analitičke veštine se odnose na način na koji u rešavanju problema primenjujete analitičko mišljenje. Kako pišu eksperti s portala jedne od najvećih platformi za regrutaciju zaposlenih Indeed, ova vrsta mišljenja u vezi je sa razvojem kompleksnih ideja i povećanim razumevanjem nakon obavljenog istraživanja i opservacija. Analitičko mišljenje najčešće počiva na procesu analize, koja podrazumeva nekoliko koraka koji se prethodno moraju proći. U pitanju su sledeći koraci.

- susret s problemom,

- zapažanje,

- istraživanje,

- postavljanje hipoteze na osnovu istraživanja,

- testiranje rešenja i pravljenje beležaka o rezultatima testiranja,

- revizija uspešnih i neuspešnih pokušaja.

Ukoliko vam ovo zvuči kao nauka, u pravu ste. Analitičko mišljenje je jezgro nauke. S obzirom na to da je uvreženo mišljenje kako je naučni način najbliži istini i samim tim nalaženju odgovora, prirodno je da ova vrsta mišljenja nalazi široku primenu u poslovnom okruženju.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Učenje na greškama i analitičke veštine

Učenje na greškama je ključna metoda za pronalaženje najboljih poslovnih rešenja. Problem sa ovim pristupom je što on može da oduzme mnogo vremena, a kompanije moraju da se kreću brzo da bi ostale konkurentne. Zato je za uspeh ključna sposobnost brzog uočavanja uzročno-posledičnih veza. Ova veština vam daje mogućnost da nove informacije primenite prema vašim parametrima testiranja. Na ovaj način ubrzavate proces približavanja tačnom rešenju tako što ćete eliminisati neodgovarajuću mogućnost bez potrebe da svaku pojedinačno testirate.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Jesu li analitičke veštine „tvrde“ ili „meke“ veštine?

I dok gotovo sve radne pozicije zahtevaju analitičke veštine neke vrste, važno je znati da to da li ove sposobnosti pripadaju tvrdim ili veštim veštinama zavisi od konteksta. Većim delom analitičke veštine ili analitičko mišljenje spadaju u meke veštine. Ipak, na pojedinim radnim pozicijama, kao što su analitičar podataka ili naučnik, neophodno je imati i relevantne tvrde veštine. Isto važi za posao programera ili inženjera.

U najkraćim crtama, analitičke veštine smatraju se tvrdim veštinama kad god je obavljanje posla u potpunosti zavisno od analitičkog mišljenja. Primera radi, očigledan slučaj jeste posao laboratorijskog analitičara, ali isto važi i za nastavnika čiji je posao da identifikuje probleme s kojima se učenici sreću i, na osnovu informacija, istraživanja i testiranja, iznađe rešenja.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track