KAKO DA ZADIVITE SAGOVORNIKA: Ovo je 5 proverenih trikova da ostavite dobar utisak na razgovoru za posao
Foto: Tim Edukacija

Popularna psihologija

KAKO DA ZADIVITE SAGOVORNIKA: Ovo je 5 proverenih trikova da ostavite dobar utisak na razgovoru za posao

Edukacija -

Prvi posao kandidata na svakom razgovoru za posao jeste da svoje stručne veštine predstavi menadžeru na pravi način. Drugi je da prenese pozitivnu sliku o svojim stavovima. Izrazi lica, gestikulacija, jezik tela, način odevanja – sve su to elementi koji će u velikoj meri uticati na sagovornika. Zapravo, to je ono što će umnogome odlučiti da li će kandidat dobiti posao.

U nastavku saznajte nekoliko psiholoških trikova koji će vam pomoći da se na razgovoru predstavite u najboljem svetlu.

Gledajte sagovornika u oči

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Prvi korak koji ne smete ignorisati jeste kontakt očima. Oči će vas predstaviti kao jedinstvenu, strasnu i samouverenu osobu. A upravo to su kvaliteti koji mogu odlučiti pri izboru kandidata. Zato čim započnete razgovor, ne skidajte pogled sa očiju svog sagovornika.

Posmatrajte govor tela vašeg sagovornika

Tehnika ogledala je dobar način da se dopadnete sagovorniku. Dešava se u trenutku kada usaglasite neverbalnu komunikaciju sa drugom stranom. Primera radi, to mogu biti pokreti ruku ili način govora. Da biste podstakli poverenje i empatiju na ovaj način, morate biti suptilni. U protivnom, možete izazvati negativan efekat.

Pažljivo slušajte

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Da biste zaista razumeli šta govori, potrudite se da pažljivo slušate drugu osobu. Na ovaj način će vaši odgovori na postavljena pitanja biti potpuniji i precizniji. Ne prekidajte sagovornika, već se trudite da ga netremice pratite i razmišljate o onome što vam se saopštava.

Govorite razgovetno

Trema je sasvim prirodno stanje tokom razgovora za posao. Ona može uticati na to da visina vašeg glasa bude previsoka i da reči ne izgovarate dovoljno jasno. Zato se posebno koncentrišite na svoj glas i trudite se da ga držite pod kontrolom. Vodite računa o tome da ne govorite isuviše tiho.

Otvoreno govorite o svojim slabostima ali imajte spreman odgovor

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kada pitanje vaših slabosti dođe na red, morate ga dočekati spremni. Ne krijte svoje slabosti, već unapred pripremite odgovor tako da vaše slabosti zapravo pokažu i vaše snage.

Ovo su samo neki od trikova koji će vam pomoći da se bolje snađete na narednom intervjuu za posao. Zaokružite svoje poslovne veštine na nekom od edukativnih poslovnih programa dostupnih na obazovnim institucijama poput BiznisAkademije u Beogradu.

Tim edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track