NAUČITE OSNOVE DIZAJNA: 6 osnovnih pravila web dizajna i kako da ih primenite
Foto: Tim Edukacija

Za sve koji žele da postanu web dizajneri

NAUČITE OSNOVE DIZAJNA: 6 osnovnih pravila web dizajna i kako da ih primenite

Edukacija -

Kreiranje bilo koje aplikacije, sajta ili digitalnog servisa počiva na korisničkom iskustvu i zadovoljenju potreba onih ljudi kojima je određena usluga u tom trenutku potrebna. To je posao UX dizajnera, odnosno web dizajnera, kako se i sama pozicija izvorno zvala.

Da biste bili uspešni u poduhvatu kreiranja proizvoda koji zadovoljavaju ove zahteve, važno je da se opremite relevantnim znanjima koja će vam pomoći u tome.

Najbolji savet koji možete dobiti i koji će vam verovatno svi dati jeste da počnete od osnova, ali nije uvek jasno šta su osnove i koje korake morate napraviti. Zato u nastavku saznajte kojih 6 pravila daju stabilnost svakom UX projektu i neka vam to bude baza za svaki sledeći korak.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Pravilo 5 sekundi

Pravilo 5 sekundi je jedan od ključnih faktora koje morate imati u vidu kada kreirate novi sajt. Prilikom prve posete vašoj prezentaciji ili aplikaciji korisnici već u prvih pet sekundi moraju imati ideju o tome šta sajt nudi. Što je još važnije, ta ideja mora biti tačna, inače ćete vrlo brzo izgubiti njihovu pažnju.

Zato obavezno testirajte svoje ideje pre nego što ih plasirate u javnost kako biste proverili da li je ljudima zaista jasno šta želite da postignete.

Ispunite očekivanja

Svaki posetilac vašeg sajta dolazi tu sa određenom namerom i očekivanjem. Oni imaju cilj za koji misle da ga vi možete ispuniti ili da mu se korišćenjem vašeg proizvoda mogu približiti. Stoga je ključni deo vašeg posla upravo istraživanje ponašanja korisnika, njihovog iskustva, ali i potreba i ideja. U pitanju je jedini način da dođete do rešenja koje će i vama doneti zadovoljavajuće rezultate.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Jednostavnost

Ne komplikujte. Jedan od prvih instinkta koje svaki dizajner ima jeste da kreira nešto spektakularno što će privući pažnju, ali što, po pravilu, nema za cilj da unapredi funkcionalnost proizvoda. Reč je o jednoj od najčešćih grešaka koje se dešavaju, a koje mogu dovesti do velikih posledica.

Zato se usmerite na osnovnu namenu vašeg proizvoda i radite na tome da olakšate korisniku put od otvaranja sajta do informacije ili do cilja ka kome se kreće.

Poštujte standarde

Postoje standardi na nivou cele industrije koji postoje s razlogom. Mnogi će pokušati da osmisle potpuno novi pristup dizajnu sajtova, ali najčešće će se te ideje ugasiti i pre nego što zažive, jer publika na njih loše reaguje.

Poštujte korisničke navike, među kojima je i ta da je meni sa opcijama na sajtovima u najvećem broju slučajeva na vrhu stranice, ili da se klikom na logo brenda korisnik vraća na početnu stranu. Držite se ovih osnovnih pravila, jer ćete sebi olakšati posao, a osigurati dobre rezultate.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Konzistentnost

Haotičnost na sajtu kod korisnika ne prolazi dobro. Zato web dizajneri često imaju ceo stilski plan u kom se nalaze svi fontovi koji su korišćeni, pravila za dizajn dugmića, slobodan prostor koji se nalazi oko teksta ili logotipa, kao i hijerarhija boja i elemenata. Sav taj napor ima za cilj da osigura doslednost i da pomogne u kreiranju dobrog iskustva koje će krajnjem korisniku omogućiti lakoću kretanja kroz sadržaje.

Jasna struktura

Elementi na vašem sajtu moraju biti organizovani tako da poštuju određena pravila i strukturu. Najvažnije informacije moraju biti raspoređene tako da budu jasno čitljive i da sve upućuje na njih. Takođe, boje se mogu koristiti za naglašavanje delova i detalja kako biste dali prioritet određenim segmentima.

Držite se strukture kako biste posetiocima sajta omogućili intuitivnu navigaciju, tako da je jasno kako da se kreću i gde će na kraju svog korisničkog putovanja stići.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da primenite 6 pravila

Iako će vam 6 pravila web dizajna pomoći da ustanovite kako da testirate svoje radove i koje faktore morate zadovoljiti, činjenica je da vam je potrebno daleko više iskustva i rada da biste došli do rezultata koji su vam potrebni i koje očekujete. Zato ne gubite vreme na kratkim kursevima koji vam ne mogu pomoći dugoročno. Važno je da se posvetite na pravi način i da uložite bar godinu dana u svoje usavršavanje.

Upišite obuku za web dizajn i edukujte se na način koji će vas kvalifikovati za posao u digitalnoj industriji.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track