KAKO DA FORMULIŠETE POSLOVNE CILJEVE: Pratite ove savete i ostvarićete svoje snove
Foto: Tim Edukacija

SMART sistem u praksi

KAKO DA FORMULIŠETE POSLOVNE CILJEVE: Pratite ove savete i ostvarićete svoje snove

Edukacija -

Kada su ciljevi previše široko postavljeni ili nerealistični, pojedinci i kompanije obično ne uspeju da ih ostvare. U definisanju ciljeva umnogome može pomoći sistem SMART. Ako su ciljevi specifični, merljivi, ostvarljivi, važni i vremenski definisani, po pravilu, lakše se ostvaruju. Zato ovu tehniku koriste menadžeri i profesionalci širom sveta.

U jednom od prethodno objavljenih tekstova smo objasnili kako da ciljeve uskladite sa postulatima SMART sistema. Ovde prenosimo neke od dobrih praksi za definisanje i formulisanje ciljeva.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Koristite jasan jezik

Ne koristite nejasne fraze poput: „Hteo bih da uvek pobedim." Ovakav jezik ostavlja mnogo mesta za različita tumačenja i može prouzrokovati gubitak usredsređenosti. Što ste konkretnije objasnili, to ćete bolje planirati korake, koje ćete morati napraviti da biste ostvarili cilj.

Kvantifikujte svoje ciljeve

Definišite putokaze koji će vas voditi. Kada ste svesni da ste prešli jedan deo puta, bićete motivisaniji da nastavite do sledećeg cilja.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Neka vreme radi za vas

Dajte sebi vremena da ostvarite svoje ciljeve. Primera radi, nemoguće je pobediti u maratonu ako niste trenirali mesecima pre toga.

Ostanite usredsređeni

Kada za preduzetničku inicijativu postavljate SMART cilj, ne gubite iz vida šta doprinosi sveukupnom poslovanju. Vaš cilj bi trebalo da podrži postojeću strukturu, a ne da se takmiči sa drugim ciljevima.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Primer dobre prakse

Kako to funkcioniše na primeru? Ako ste, primera radi, pokrenuli onlajn prodavnicu, vaš cilj može biti da povećate saobraćaj do kraja godine. Konkretan cilj bi bio da steknete nove posetioce i na taj način povećate saobraćaj, a mera bi bila 50% više u odnosu na prethodnu godinu. Promene možete lako pratiti kroz alate za analitiku, a cilj nije nerealan, jer postoji mnogo testiranih metoda. Najzad, ovaj cilj je potpuno u skladu sa ciljevima biznisa i pospešuje ih.

Ako želite da u planiranju svojih poslovnih ciljeva do maksimuma iskoristite SMART sistem, morate imati temeljno znanje iz oblasti preduzetništva. Jednogodišnja sertifikovana obuka za preduzetnika je najbrži način da steknete sva znanja i veštine koji su vam potrebni za vođenje biznisa kroz završavanje obrazovnih modula u dovoljno dugom vremenskom opsegu, sa jasnim pokazateljem uspeha – validnim i cenjenim sertifikatom. Drugim rečima, ovaj cilj je sam po sebi SMART.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track