ŠABLONI ZA WEB SAJT: Ovo je 6 najčešćih grešaka prilikom korišćenja šablona za dizajn vaše web stranice
Foto: Tim Edukacija

Greške koje morate izbeći

ŠABLONI ZA WEB SAJT: Ovo je 6 najčešćih grešaka prilikom korišćenja šablona za dizajn vaše web stranice

Edukacija -

Dizajnerski šabloni mogu biti dobra zamena za skupa rešenja za sajt pravljena prema zahtevu klijenta. To se posebno odnosi na sve vlasnike malih, rastućih onlajn biznisa, koji barataju ograničenim budžetima i ne mogu ulagati četvorocifrene iznose evra za pomoć profesionalnog dizajnera i programera.

Vreme takođe može biti problem u kreiranju web dizajna, jer celokupni proces izrade sajta može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Dakle, ako je potrebno da napravite kvalitetan sajt brzo i relativno jeftino, šablon sa svim neophodnim funkcijama biće dobar izbor.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Ipak, pri biranju šablona takođe ima pravila i dolazi do grešaka. Da biste ih izbegli, najpre ih morate znati. U nastavku sledi pregled uobičajenih grešaka u izboru šablona za dizajn web stranice.

Prevelika težnja ka jedinstvenosti

Važno je da se vaš sajt na neki način izdvoji iz mnoštva. Prepoznatljiv sajt će povećati svest o vašem brendu i unaprediti rezultate. Međutim, ako morate da birate između jedinstvenosti i kvaliteta, trebalo bi da se fokusirate na profesionalno izrađen šablon.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Iako vam korišćenje najpopularnijih šablona može delovati kao loše rešenje, ne smete zaboraviti da vam svaki od njih nudi opcije za personalizaciju, pa ih možete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama i dobiti na jedinstvenosti, koju ste prethodno zanemarili.

Dizajn koji ne pristaje brendu

Kada birate dizajn za svoj sajt, uvek imajte na umu potencijalne klijente. Čak i ako vam se vizuelni aspekt dopada, morate razmisliti o tome da li će neki izgled biti prikladan kao vaša korporativna adresa na koju će dolaziti svi potencijalni klijenti. Birajte mudro: ovo je posebno važno u pogledu boja i sveukupnog stila. Ne može se, naravno, zanemariti ni struktura: svi fontovi i ikonice moraju biti čitljivi, pa se trudite da pronađete dizajn u kome su oni dovoljno pristupačni i atraktivni.

Korišćenje flash šablona

Iako su šabloni na platformi „Fleš” dopadljivi, oni mogu izazvati mnogo više problema nego što će vam doneti koristi. Gotovo da nema načina da ih prilagodite svojim potrebama, prilično su kabasti, a nedovoljno su dobri kada je reč o optimizaciji vašeg sajta za pretraživače. Danas, kada jezik za označavanje HTML5 radi zadovoljavajuće, imate dobru alternativu. Možete odabrati šablon koji će izgledati skoro jednako dobro kao flash, ali sa mnogo manje elemenata o kojima morate da brinete i koji mogu da oštete vaš sajt.

Korišćenje pogrešne vrste dokumenata

Kada dizajnirate svoju web stranicu na osnovu nekog šablona, važno je da imate u vidu njegovu glavnu misiju i potencijalne posetioce. Čak i ako je vaš cilj da prodajete skupe proizvode za imućnu klijentelu, osnovno što bi vaš vaš sajt trebalo da zadovolji jeste velika brzina učitavanja.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Zato nikada ne koristite velike slike. Isto se može odnositi na sve ostale podatke, naročito na one koji se tiču zvuka i video-sadržaja, koji nužno ne donose dobre rezultate, a mogu opteretiti web stranicu.

Preterivanje u prilagođavanju

Poenta korišćenja šablona je u uštedi vremena i truda. Ideja je da sve što je potrebno da završite posao jeste da promenite naslov i detalje. Međutim, ako počnete da gubite sate na prilagođavanje, kako biste se što više udaljili od izvornog dizajna, zapravo prkosite prvobitnoj svrsi korišćenja takve vrste proizvoda. Važno je da šablon ima vaš pečat i da predstavlja vaš brend, ali ne po cenu dragocenog vremena.

Naučite kako da kreirate svoj šablon

Poznavanje web dizajna može vam se višestruko isplatiti. Pre svega, možete vrlo jednostavno kreirati svoj šablon, koji ćete koristiti na sajtu, a takođe možete kreirati i mnoge druge šablone koje ćete moći da prodajete i na taj način zarađujete. Da biste bili sposobni da uspete u ovoj nameri, neophodno je da određeno vreme uložite u učenje dizajna. Nekoliko meseci na kursu vam neće doneti rezultate koje očekujete. Zato je važno da bar godinu provedete na usavršavanju kako biste ovladali svim veštinama i alatima koje ćete kasnije koristiti.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Upišite obuku za web dizajn i donesite najbolju odluku za svoju karijeru.

(Tim edukacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track