UPRAVLJAJTE ENERGIJOM I BRINITE O SEBI: Ovo su 3 jednostavna trika da postanete produktivniji i zdraviji
Foto: Tim Edukacija

Menadžment za svakoga

UPRAVLJAJTE ENERGIJOM I BRINITE O SEBI: Ovo su 3 jednostavna trika da postanete produktivniji i zdraviji

Edukacija -

Ako vas svakodnevni pad elana sprečava da završite najvažnije zadatke pravovremeno i na kvalitetan način, vreme je da napravite plan za upravljanje energijom.

Šta je upravljanje energijom?

Energiju treba razumeti kao ograničeni resurs, poput novca na računu. Dan započinjete sa određenom količinom koju možete potrošiti. Količina varira od osobe do osobe i zavisi od mnogo faktora. Neki od njih su godine, kvalitet i dužina sna, nivo stresa kome ste izloženi i drugi.

saveti, upravljanje energijom
foto: Tim Edukacija

Aktivnosti i interakcija sa drugima crpe vašu energiju, a ponekad se dešava da nemate kontrolu nad njima.

U nastavku pronađite nekoliko jednostavnih praksi koje će vam pomoći da povećate samosvesnost i više brinete o sebi, a preporuka su socijalne radnice Džolin Henson.

saveti, upravljanje energijom
foto: Tim Edukacija

Nadzirite svoju energiju

Pratite intenzitet svoje energije u toku jednog dana. Obeležite pojedine trenutke kao tačke na krivoj liniji. Dajte svakoj tački vrednost od 1 do 10, pri čemu jedan označava najniže stepene energije, a 10 najviše. Obratite pažnju na detalje u toku dana tako da identifikujete ljude ili događaje koji na vas najviše utiču.

saveti, upravljanje energijom
foto: Tim Edukacija

Pravite postupne mentalne promene

Jednom kada postanete svesni toga da pojedini ljudi, vrste događaja ili određena stanja stvari loše utiču na vašu energiju, preduzmite sledeće korake.

Umesto što biste se istovremeno bavili svim aspektima svog života, izaberite oblast koja vam je važna i ostanite realni u vezi sa ciljevima koje postavljate i sa očekivanjima. Primera radi, ako ste identifikovali dezorganizaciju u svom domu kao veliki izvor dnevnog stresa, ograničite raspremanje na jedan orman ili fioku nedeljno.

Dajte sebi vremena i tek kada se osećate spremnim, pređite na ostvarenje sledećeg cilja.

saveti, upravljanje energijom
foto: Tim Edukacija

Planirajte i postavite listu prioriteta

Utvrdite kada tokom dana imate najviše energije. Iskoristite prednost trenutaka tokom kojih se osećate svežim i produktivnim tako što ćete u to vreme obaviti najvažnije zadatke.

Ovo su samo neki od saveta koje profesionalni menadžeri primenjuju u svakodnevnom životu. Ako želite da vodite svoj biznis ili upravljate velikim timovima, ovi trikovi će vam pomoći.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track