KAKO DA POSTANETE WEB PROGRAMER? Pratite ova 4 koraka i ostvarićete karijeru koju želite
Foto: Tim Edukacija

Web programiranje

KAKO DA POSTANETE WEB PROGRAMER? Pratite ova 4 koraka i ostvarićete karijeru koju želite

Edukacija -

Ubrzo nakon Dana programera, u jednom od prethodno objavljenih tekstova objasnili smo razlike između web programiranja i web dizajna. Ovde predstavljamo sled koraka potrebnih da steknete uslove za karijeru web programera.

Većina početnika u programiranju ne uspeva zato što ne zna kako treba odrediti konkretno usmerenje. Čak i ako ste odlučili da karijeru gradite kao web developer, morate doneti nekoliko odluka.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Počnite odlukom o tome koja vrsta web programera želite da postanete

Jezici i tehnike koje treba da naučite zavisiće od toga želite li da se fokusirate na front-end ili back-end ili da budete full-stack programer. Kao što je objašnjeno u prethodnom tekstu, posao front-end programera jeste da kreiraju one segmente stranice sa kojima korisnici imaju dodir. Za raziku od njih, back-end developeri razvijaju pozadinski kôd. Njihovi radovi se odnose na ono što bi se kolokvijalno nazvalo „ispod haube". Najzad, full-stack programeri objedinjuju prethodne dve pozicije radeći i jedno i drugo.

Izaberite kvalitetnu obuku

Odaberite edukativni program na kome ćete ovladati i osnovama i naprednim tehnikama razvoja web proizvoda. Takva obuka treba da vas upozna sa jezicima kao što su HTML, CSS, Java Script, SQL, da vam omogući rad sa bazama podataka i tome slično.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kreirajte efikasan plan učenja

Da biste istrajali u svojim planovima, važno je da učenje započnete uz dobro skrojen i određen raspored. Napravite plan koji će definisati kada se bavite teorijom a kada praksom, kada se odmarate, a koje vreme ulažete u iščitavanje dodatnih materijala i traženje pripravničkog posla.

Budite u stalnom kontaktu sa mentorima i sa zajednicom

Kada naiđete na probleme, pokušajte da ih rešite sami. Ako to niste u stanju, obratite se mentorima ili široj programerskoj zajednici. Kroz komunikaciju sa obe ove grupe ne samo da ćete uspešno rešiti konkretan problem, već ćete steći i dodatna znanja, jer jedno pitanje otvara drugo.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako želite da postanete web programer, najbrži i najefikasniji način učenja jesu obuke usmerene pretežno na praktičan rad uz neophodni minimum teorije. Takva obuka ne mora biti duga, ali mora da traje najmanje 12 meseci.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track