RAZVOJNI INŽENJER U IT INDUSTRIJI: Ovih 6 pitanja bi trebalo da postavite sebi pre nego što izaberete karijeru u IT-ju
Foto: Tim Edukacija

Pitanja koja morate postaviti sebi pre nego što postanete programer

RAZVOJNI INŽENJER U IT INDUSTRIJI: Ovih 6 pitanja bi trebalo da postavite sebi pre nego što izaberete karijeru u IT-ju

Edukacija -

Inženjeri obezbeđuju inovacije u različitim procesima, tehnologijama, proizvodnji i razvoju usluga. Karijera inženjera nudi različite opcije kada je u pitanju odluka kakav tip profesionalca želite da budete.

Primera radi, pronalazači, naučnici, graditelji i dizajneri često imaju inženjerski pristup. Oni često primenjuju različite tehnike da transformišu proizvode i sisteme kako bi olakšali proizvodnju nekih proizvoda.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako se pitate da li biste bili dobar razvojni inženjer, postavite sebi sledeća pitanja.

U čemu uživate?

Inženjerska profesija podrazumeva različite vrste dužnosti koje vas mogu ili ne moraju zanimati. Kako biste znali da li je to pravi izbor za vas postavite sebi sledećih nekoliko pitanja. Da li uživate u rešavanju problema? Volite li zadatke koji vas navode da budete bolji? Da li volite da razmišljate kreativno da biste smislili nove načine za obavljanje zadataka? Uživate li u radu sa računarima i raznim softverskim programima? Da li volite da znate kako sistemi funkcionišu? Imate li ideje za poboljšanje njihove funkcionalnosti?

Šta biste želeli da radite?

Ukoliko ste na većinu pitanja iznad odgovorili potvrdno, razmotrite sledeća pitanja koja će vam pomoći da odlučite čime zapravo želite da se bavite. Da li uživate u pomaganju ljudima u rešavanju problema i unapređenju njihovih života? Motiviše li vas to da se borite sa izazovima koji utiču na svet u celini? Želite li da ostavite trag i napravite promene u kompaniji, zajednici ili svetu?

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

U čemu ste uživali do sada na poslu?

Neki pojedinci ulaze u inženjering kao svoju drugu ili treću profesiju nakon što ispune uslove za nastavak karijere Razmislite o prethodnim pozicijama koje ste obavljali i razmislite šta vam se na njima dopadalo, a šta vam nije odgovaralo. Ako su vam se najviše svideli faktori vezani za inženjering, karijera u ovoj oblasti bi mogla biti prava za vas.

Koliko su vam bliske moderne tehnologije?

Mnogi inženjeri, posebno mašinski i IT inženjeri, rade sa različitim softverima da bi obavljali svoje poslove. Neki od njih uključuju programski jezik Python, Microsoft Office paket, AutoCAD i Rhino. Mnoge inženjerske pozicije se oslanjaju na sposobnost korišćenja tehnologije i programskih rešenja, tako da je za uspeh u ovoj oblasti važno posedovati znanje i razumevanje, kao i interesovanje za ove programe.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Da li razmišljate kreativno?

Inženjeri često koriste kreativno razmišljanje za procenu i rešavanje problema u vezi sa proizvodima, uslugama, proizvodnim sistemima i tehnologijom. Karijera u informacionim tehnologijama nudi pojedincima mogućnost da razmišljaju nezavisno. To znači da ćete u praksi imati slobodu kada kreirate rešenja za izazove sa kojima se suočavate.

Primeri kreativnih veština uključuju posmatranje, eksperimentisanje, povezivanje informacija i ljudi i postavljanje pravih pitanja.

Razmislite i o radnom vremenu

U većini slučajeva, inženjeri rade između 40 i 60 sati nedeljno, u zavisnosti od njihove pozicije i vrste posla koji obavljaju. Neki inženjerski poslovi omogućavaju fleksibilnije rasporede na osnovu dogovora sa poslodavcem i radnog rasporeda celog tima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Utvrdite vremensku organizaciju za posao koja najviše odgovara vašim navikama i uzmite je u obzir kada odlučujete da li je inženjerski posao pravi za vas.

Naučite kako da postanete inženjer

Posao inženjera je kompleksan i zahteva opsežna znanja koja se ne stiču preko noći, a posebno ne na kratkim kursevima od po nekoliko meseci. Da biste stekli preduslov da postanete inženjer, morate postaviti zdravu osnovu i obrazovati se na pravi način. Zato uložite minimum godinu dana u svoje usavršavanje i ovladajte veštinama koje će vam pomoći da ostvarite promenu koju ste želeli.

Upišite obuku za razvoj softvera i napravite prvi korak ka karijeri iz snova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track