IT SEKTOR U 2023. GODINI: Ovo su oblasti za koje bi trebalo da se specijalizujete
Foto: Tim Edukacija

Najbolji izbor za sledeću godinu

IT SEKTOR U 2023. GODINI: Ovo su oblasti za koje bi trebalo da se specijalizujete

Edukacija -

Zahtevi novih tehnoloških dostignuća, koja se stalno menjaju, neprestano utiču na sektor informacionih tehnologija.

Tradicionalni opis veština osobe koja se može klasifikovati kao kvalitetan kandidat za posao u IT industriji zato se transformiše, što znači da cela oblast otvara nove oblike pozicija i usvaja nove zahteve koje zaposleni moraju da ispunjavaju.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako želite da unapredite svoju karijeru sticanjem novih tehnoloških veština koje će biti na ceni u 2023. godini, evo deset najpopularnijih oblasti i veština koje možete naučiti u svakoj od njih.

Računarstvo u oblaku (Cloud computing)

Sa razvojem biznisa koji zahtevaju efikasnije i delotvornije načine upravljanja sve decentralizovanijim podacima, sistemima i radnicima, tražnja za veštinama cloud računarstva nakon pandemije je porasla.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tržište rada inženjera u cloud segmentu je prostor u kome postoji ogroman jaz. Naime, neproporcionalno je više radnih mesta u toj oblasti nego što ima kvalifikovanih inženjera koji bi ih popunili.

Veštačka inteligencija

IT profesionalci sa veštinama primenljivim u oblasti veštačke inteligencije (AI) takođe su veoma traženi, i to sa dobrim razlogom. Korišćenje kompjuterskih programa za obavljanje zadataka sličnih ljudskoj spoznaji ima potencijal da preoblikuje skoro svaki aspekt načina na koji živimo i radimo i mnogi napori idu u ovom pravcu, o čemu najbolje govore podaci koji slede.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Prošle godine su se u oko 33% oglasa za posao u IT sektoru tražile veštine veštačke inteligencije, a do 2025. biće, kako piše Weforum, otvoreno još 97 miliona radnih mesta u toj oblasti. Pošto se poslodavci već bore da pronađu stručnjake sa neophodnim veštinama za AI poslove, današnja procena prosečne plate će sigurno samo nastaviti da raste.

Softverski inženjering

Softverski inženjeri su odgovorni za razvoj i održavanje softverskih aplikacija. Da biste bili uspešni u ovoj ulozi, potrebno je da dobro razumete osnove računarstva, kao i da imate radno iskustvo sa programskim jezicima kao što su Java ili Python, koji su sada među najpopularnijim na tržištu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako ste zainteresovani za karijeru softverskog inženjera, trebalo bi da budete spremni da radite duže od proseka, jer je ovo polje koje zahteva mnogo prekovremenog rada.

DevOps

Da li bi DevOps, kombinacija razvoja softvera i operativnih poslova, mogla biti najpopularnija tehnološka veština? Na osnovu analize oglasa za posao, kako na lokalnom tržištu, tako i u inostranstvu, i podataka o platama, jasno je da mogućnosti karijere za DevOps profesionalce i dalje rastu. Takođe znamo da budućnost izgleda svetla za svakoga sa tim veštinama, pošto je tržište, kako prenosi StrongDM, premašilo 4 milijarde dolara u 2019. i predviđa se da će porasti za više od 20% između 2020. i 2026. godine.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da dođete do nove karijere

Kao što vidite, većina najpopularnijih zanimanja će i sledeće godine biti mahom vezana za razvoj softvera. Ako zaista želite da stvorite sebi preduslove za kvalitetnu karijeru, ne gubite vreme na kratkim kursevima koji mogu da vam otkriju tek pokoju veštinu koju ćete koristiti. Shvatite ovaj poduhvat ozbiljno i uložite bar godinu dana u svoje usavršavanje kako biste nakon tog perioda izašli sa konkretnim znanjem i iskustvom koje ćete vrlo lako moći da primenite u praksi.

Upišite obuku za razvoj softvera i postanite stručnjak koga čeka svetla budućnost.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track