KAKO SE KREIRA STRATEGIJA ZA VIDEO-ZAPISE: Napravite strategiju za narednih godinu dana u 4 laka koraka
Foto: Tim Edukacija

Ovako je počela tuča Kontića i Mandića

KAKO SE KREIRA STRATEGIJA ZA VIDEO-ZAPISE: Napravite strategiju za narednih godinu dana u 4 laka koraka

Edukacija -

Danas su potrošači preplavljeni snimcima uživo, interaktivnim video-klipovima od 360°, proširenom stvarnošću i drugim formatima pokretne slike, pa brendovi više ne mogu da ostvare rezultate koristeći samo pisani sadržaj i grafikone.

Primera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama digitalni video-marketing je industrija vredna 135 milijardi dolara. To znači da brendovi svuda shvataju vrednost video-materijala i ulažu u njegovo kreiranje i distribuciju.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Ako želite da i sami redovno objavljujete brendirani video-sadržaj a do sada niste radili na tome, početak može biti težak. Evo od čega možete da krenete prilikom kreiranja video-strategije.

Počnite sa ciljevima

Prvi korak u kreiranju video-strategije sastoji se u navođenju ciljeva vašeg video-snimka. U idealnom slučaju želećete da napravite sadržaj za svaku fazu marketinškog levka. Ali ćete u početku morati da odlučite koja je faza najvažnija.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Povećanje svesti o brendu: Korak u kome se definiše izazov ili prilika u kojoj gledalac shvata da ima problem. U ovoj fazi video-snimci bi trebalo da privuku korisnike i predstave vaš brend novoj publici.

Razmatranje: Gledalac sada razmišlja o tome kako će rešiti problem sa kojim se suočava. On istražuje, traži preporuke, gleda recenzije proizvoda i pokušava da pronađe isplativa rešenja.

Donošenje odluke: Rešenje je skoro pronađeno i pitanje je kako da dosegnete do gledalaca. U ovoj fazi bi trebalo da svom potencijalnom klijentu predstavite dokaz o zadovoljstvu kupaca i dokažete zašto bi vaš proizvod ili uslugu trebalo izabrati pre nego konkurentske proizvode.

Pređite na ciljnu grupu

Sada, kada znate na koju fazu marketinškog levka ćete ciljati, vreme je da ustanovite ko je vaša ciljna grupa. U pitanju je takođe jedan od ključnih koraka. Jer, ako napravite video-snimak a pri tome nemate publiku na umu, mnogo je veća verovatnoća da će on biti promašaj. Dakle, kako znate ko je vaša ciljna publika?

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Ključno je da stvorite ličnost svog idealnog kupca. Avatar kupca (ili nekoliko njih) obično se kreira kada kompanija razvija svoju ponudu proizvoda ili usluga radi boljeg profilisanja marketinških poruka. Ne gubite iz vida da su ljudi za koje želite da kupe vaš proizvod takođe oni koje želite da dosegnete svojim video-snimkom.

Uvek imajte na umu zahteve

Dok kreirate svoju priču, imajte na umu i one koji će morati da odobre vaš video-snimak (vaš menadžer, osnivač vaše kompanije, vaše marketinško odeljenje itd.), kao i vreme koje je potrebno za implementaciju njihovih potencijalnih komentara. Iznenadne promene u pisanju scenarija, porukama, ciljevima i slični problemi mogu vam usporiti proces. Takve promene su previše česte da bi se zanemarile. Zato mislite o njima na vreme.

Držite se određenih rokova

Dok planirate celu produkciju, od kreativne ideje do distribucije, važno je da imate vremenski okvir kojeg ćete se pridržavati. Štaviše, trebalo bi da imate i više od toga: ukupno trajanje projekta, vreme potrebno za snimanje, vreme distribucije i slične stavke. Taj „plan puta” vam služi kao vodilja, držeći vas svesnim toga koliko ste uradili i šta je ostalo da uradite.

Pored vas, vremenski okviri su ključni za svakog člana vašeg tima. Marketing može imati svoje planove, produkcija svoju, a vaše odeljenje koje prati društvene mreže svoje. Zato se blagovremeno informišite o podacima koji se nalaze u planu procesa rada, o rasporedima, promenama i datumima završetka.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da implementirate video-snimak u širu sliku

Iako je video-materijal postao krucijalan za svaku marketinšku strategiju, to nikako ne znači da bi trebalo zanemariti sve ostale aspekte oglašavanja i komunikacije. Ako vam nedostaje znanje potrebno za kreiranje sveobuhvatne strategije, ne gubite dragoceno vreme na kratkim kursevima koji vam to neće ponuditi. Ovladajte kako teorijskim osnovama, tako i praktičnim primenama marketinških veština.

Uložite godinu dana u obuku iz oblasti internet marketinga i naučite sve što je neophodno za uspeh u narednoj godini.

Tim edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track