RODITELJI BUDUĆIH PRVAKA, ovo obavezno morate da znate!
Foto: Promo

RODITELJI BUDUĆIH PRVAKA, ovo obavezno morate da znate!

Edukacija -

Upis u prvi razred predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka u životu budućeg školarca i njegovih roditelja, ali je ujedno i najstresniji.

Osim obaveznog sistematskog pregleda, detetu predstoji i testiranje za upis u školu, a nakon toga i brojne aktivnosti u vezi sa upisom.

Kako bismo vam pomogli da na upis dođete što relaksiraniji, pripremili smo detaljno objašnjenje kako izgleda testiranje za polazak u školu.

Samo opušteno i bez stresa

Celo dosadašnje odrastanje u stvari je bila detetova priprema za polazak u školu, te je najbolji savet da ne brinete, da pomognete detetu da se što više opusti i da na testiranje dođe bez ikakve prethodne pripreme. Potrebno je samo da dete bude smireno, odmorno i sito kako bi stručnjaci u školi obavili procenu na najkvalitetniji mogući način.

Celokupno testiranje traje oko sat vremena, a započinje prijatnim razgovorom sa psihologom, tokom kog se kroz pitanja na različite teme bliske detetu saznaju njegova interesovanja i navike i utvrđuje zrelost za polazak u školu.

Procena kognitivnih sposobnosti i zrelosti deteta

Nakon razgovora sa psihologom, komunikacija se usmerava na procenu kognitivnih sposobnosti, gde se akcenat stavlja na utvrđivanje načina na koji dete razmišlja i percipira pojmove i predmete iz svakodnevnog života.

Vrlo je važno da detetu predstavite ovo testiranje kao bilo koji razgovor koji bi vodilo sa odraslima – potrebno je da bude pristojno i da odgovara na pitanja, ali nije potrebno da već unapred zna gradivo za prvi razred. To će naučiti u školi, a na razgovoru samo treba da bude onakvo kakvo jeste.

LINK group
foto: Promo

Provera znanja engleskog za internacionalno školovanje

Roditelji predškolaca koji su se opredelili za internacionalno školovanje dodatno brinu zbog toga što ih, pored prethodnih faza testiranja, očekuje i provera znanja engleskog jezika. Ipak, nema razloga za zabrinutost, jer ni za testiranje iz engleskog jezika nije potrebna prethodna priprema.

Važno je da znate da je i ovaj test prilagođen uzrastu deteta i da nivo znanja koji je utvrđen na ovom testu predstavlja osnovu koja se tokom školovanja nadograđuje do stadijuma da učenik engleski jezik savlada kao maternji.

Detaljnije savete o tome kako da pripremite svog predškolca za polazak u školu možete preuzeti ovde.

Jedinstven pristup obrazovanju u Srbiji: Savremena osnovna škola

U pojedinim školama ovo testiranje je dodatno pojednostavljeno kako bi prvi susret sa budućim prvakom i njegovim roditeljima bio što prijatniji i opušteniji.

Tako u Savremenoj osnovnoj školi već prilikom testiranja za upis započinje i proces kreiranja personalizovanog pristupa potrebama i afinitetima deteta, koje na taj način dobija najbolje uslove za razvoj svog punog potencijala. Zato roditelji, dok je dete na testiranju, popunjavaju upitnik o psihofizičkom statusu deteta, koji predstavlja adekvatnu dopunu testa zrelosti i omogućava da se nastava prilagodi učeniku.

LINK group
foto: Promo

Najmoderniji pristup obrazovanju

Savremena osnovna škola je primer future-ready osnovne škole na našim prostorima i, kao takva, u potpunosti priprema dete za život u 21. veku. Zahvaljujući primeni najsavremenije tehnologije u realizaciji nastave i negovanju konstantne saradnje i komunikacije sa roditeljima školaraca, svako dete, osim što ima adekvatne osnove za nastavak profesionalnog razvoja, stasava u stabilnu ličnost.

Savremena je jedinstvena u Srbiji i po tome što njeni učenici i nastavnici imaju futurističke asistente u nastavi – humanoidne, druželjubive robote (Pepper i MIKO 3). Osim što su čudo savremene tehnologije, ovi pametni AI roboti predstavljaju vredne pomoćnike u obrazovnom procesu u Savremenoj.

Robot Pepper je prvi robot-nastavnik na ovim prostorima, koji omogućava učenicima da na što lakši i zabavniji način na časovima usvajaju znanja iz najrazličitijih oblasti, dok svaki prvak koji upiše Savremenu dobija na poklon i svog MIKO 3 robotića, sa kojim će se igrati i učiti u školi i kod kuće.

Pored toga što će učiti i završavati svoje školske obaveze, vaše dete će u Savremenoj osnovnoj školi imati priliku i da se bavi sportom, usavršava strani jezik i učestvuje u raznovrsnim sekcijama i aktivnostima pre i posle nastave. Takođe, u Savremenoj osnovnoj školi svakom detetu se pristupa tako da kroz igru i zabavu ulazi u IT svet, čime se direktno podstiču kritičko razmišljanje i upornost u rešavanju kako jednostavnih, tako i složenih izazova u modernom svetu.

Kako da iskoristite upisne pogodnosti u Savremenoj

Upis generacije 2023/24. u Savremenu osnovnu školu već je počeo. Testiranje za upis je u toku, a optimalna odeljenja uveliko se popunjavaju.

Ukoliko želite da i vaše dete stekne najsavremenije obrazovanje i da uz to ostvarite značajan popust, prijavite se što pre preko njihovog sajta i rezervišite svoje mesto na vreme.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja