KAKO SE DANAS RADI PRODAJA? Ovo su ključni trendovi u prodaji za 2023. godinu
Foto: Tim Edukacija

Menadžment prodaje u 2023.

KAKO SE DANAS RADI PRODAJA? Ovo su ključni trendovi u prodaji za 2023. godinu

Edukacija -

Kako poslovni svet postaje sve konkurentniji, praćenje najnovijih prodajnih trendova može biti ključno za opstanak. Bilo da ste vlasnik malog preduzeća ili deo velike korporacije, razumevanje aktuelnosti može vam pomoći da poboljšate svoju prodajnu strategiju, izgradite odnose sa kupcima i na kraju podstaknete rast prihoda.

U nastavku teksta možete istražiti neke od najvažnijih prodajnih tendencija koje će biti važno posmatrati u 2023. godini i kasnije, tako da možete ostati konkurentni na tržištu i podsticati poslovni uspeh.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Počnite da prodajete problem

U prošlosti su mnoge prodajne demonstracije bile fokusirane na isticanje karakteristika i prednosti proizvoda ili usluge. Međutim, 2023. godine trend se pomera ka prodaji problema koji proizvod ili usluga rešava, a ne samo samog rešenja.

Na taj način prodavci mogu bolje da se povežu sa svojim potencijalnim kupcima pokazujući duboko razumevanje njihovih bolnih tačaka i izazova sa kojima se suočavaju. Ovaj pristup omogućava prodajnim stručnjacima da pokažu kako njihov proizvod ili usluga mogu da reše određeni problem, čineći ih relevantnijim i vrednijim za potencijalnog korisnika.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kreirajte dodatne susrete sa klijentima

Profesionalcima u prodaji postaje sve teže da sklapaju poslove u samo jednoj ili dve interakcije sa klijentima. Kao rezultat toga, trend za 2023. je da će proces prodaje zahtevati više dodirnih tačaka. To znači da će prodavci morati da potencijalne klijente angažuju preko više kanala, kao što su mejl, društvene mreže, telefon i lični sastanci, kako bi izgradili odnose i vodili ih kroz tok prodaje.

Koristeći pristup sa više susreta menadžeri prodaje mogu da odneguju potencijalne klijente i kod njih izgrade poverenje, što povećava verovatnoću da će na kraju obaviti kupovinu.

Pored toga, interakcijom kroz više kanala i iteracija prodavci prikupljaju više informacija o njihovim potrebama i afinitetima, omogućavajući prilagođavanje svoje ponude, čime se povećava šansa za uspeh.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Čuvajte postojeće klijente

U 2023. godini trend se pomera ka davanju prioriteta postojećim kupcima u odnosu na nove. To je zato što je obično isplativije i lakše prodati postojećim kupcima nego doći do novih. Pored toga, veća je verovatnoća da će postojeći kupci ponoviti kupovinu, dati vredne povratne informacije i preporučiti vas u svom okruženju. Zbog toga će prodajni eksperti morati da se fokusiraju na izgradnju i negovanje dugoročnih odnosa, umesto što bi se usredsredili na sticanje novih prilika.

To može uključivati praćenje klijenata kako bi se osiguralo njihovo zadovoljstvo, pružanje personalizovanih preporuka na osnovu njihove dosadašnje kupovine i nuđenje programa lojalnosti kako bi se podstaklo ponovno poslovanje.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Personalizacija kao ključna komponenta uspeha

Kupci danas imaju visoka očekivanja od personalizovanog iskustva, a prodavci moraju ispuniti ta očekivanja da bi bili uspešni. To znači prilagođavanje komunikacije i ponuda individualnim potrebama i preferencijama kupaca, na osnovu faktora kao što su prethodne kupovine, istorija pregledanja sadržaja vašeg sajta i demografske specifičnosti. Koristeći strategije personalizacije zasnovane na konkretnim podacima prodajni stručnjaci mogu stvoriti zanimljivije i relevantnije iskustvo za potencijalne kupce, poboljšavajući njihove šanse za zatvaranje prodaje.

Pored toga, personalizacija može pomoći u izgradnji jačih odnosa sa kupcima i lojalnosti, jer se klijenti osećaju cenjenijim i prepoznatim od biznisa. Prodavci mogu da koriste različite tehnike personalizacije, kao što su ciljane mejl kampanje, prilagođene ponude i personalizovane preporuke, kako bi stvorili individualizovanije iskustvo za svakog kupca.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Uspeh u prodaji zahteva strateški pristup i ulaganje u prave resurse. Za ljude koji žele da postanu eksperti jednog dana, jedna od najvažnijih investicija će sigurno biti ona u njihovo obrazovanje. Odabirom kvalitetnog edukativnog programa steći ćete znanje i veštine potrebne za uspeh u svetu prodaje koji se brzo razvija. Tako ćete bolje razumeti svoju ciljnu publiku, razviti efikasne tehnike istraživanja i naučiti kako da izgradite jake odnose sa potencijalnim kupcima. Zato upišite sertifikovanu obuku za prodajni menadžment i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track