CYBER-SECURITY: Evo kako se odbraniti od sajber pretnji kojima smo svakodnevno izloženi
Foto: Tim Edukacija

Sedam načina da sačuvate bezbednost na internetu

CYBER-SECURITY: Evo kako se odbraniti od sajber pretnji kojima smo svakodnevno izloženi

Edukacija -

U jednom od prethodno objavljenih tekstova obradili smo najčešće pretnje s kojima se kao pojedinci i organizacije susrećemo u današnjem digitalnom svetu. Ovde predstavljamo mere koje se mogu preduzeti za zaštitu od njih.

Sedam taktika da se zaštitite kao pojedinac

Da bi se zaštitili od ovih i drugih pretnji kibernetičkoj bezbednosti, pojedinci i organizacije treba da primene niz bezbednosnih mera. Evo koje su najčešće taktike za povećanje bezbednosti.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Koristite jake, jedinstvene šifre za sve naloge.

Održavajte softver i operativne sisteme ažurnim.

Koristite antivirus i antimalver programe za otkrivanje i uklanjanje pretnji.

Redovno pravite rezervne kopije važnih datoteka i podataka.

Koristite zaštitni zid (firewall) za zaštitu od neovlašćenog pristupa mrežama i uređajima.

Koristite šifrovanje (enkripciju) da biste zaštitili osetljive informacije.

Primenite kontrole pristupa da biste ograničili ko može da pristupi osetljivim podacima i sistemima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ovo su načini koje možete primeniti kao pojedinac za koje vam nije potrebno ekspertsko znanje. Organizacije moraju dodatno obrazovati zaposlene o najboljim praksama u oblasti kibernetičke bezbednosti i rizicima od pecanja, odnosno mrežne krađe identiteta (phishing) prevara i socijalnog inženjeringa i primenjivati aktivnosti predstavljene u nastavku teksta.

Plan reagovanja

Pored navedenih mera, organizacije moraju imati i plan reagovanja na incidente. Ovaj plan navodi korake koje treba preduzeti u slučaju bezbednosnog problema, kao što je povreda podataka ili napad od ucenjivačkog softvera (ransomware). Takođe bi trebalo da sadrži procedure za obuzdavanje i ublažavanje incidenta, kao i korake za oporavak od incidenta, a i za sprečavanje da se ponovi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Usklađenost s regulatornim standardima

Drugi važan aspekt sajber bezbednosti jeste usklađenost sa regulatornim standardima. Mnoge industrije podležu strogim propisima u vezi sa rukovanjem i zaštitom osetljivih informacija. Nepoštovanje ovih propisa može dovesti do značajnih novčanih kazni i narušavanja reputacije organizacije.

Za bezbednost podataka i zaštitu mreža u kompanijama najčešće je zadužen administrator. Ako želite da se oprobate u ovom izazovnom i dobro plaćenom poslu, najbolji način je da završite obrazovni program u trajanju od godinu dana i steknete sertifikat. Za oblast od koje mnogo zavisi kakva je bezbednost na internetu, kratke obuke nisu dovoljne. Nephodno je izdvojiti dovoljno vremena da kroz praksu s mentorima pređete sve moguće scenarije i odgovore na pretnje, kao i dobre prakse predupređivanja hakerskih upada.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track