IZNENADIĆE VAS KO SU GLAVNI IGRAČI U SVETU AI: Ove firme su lideri u oblasti veštačke inteligencije
Foto: Tim Edukacija

Lideri u AI industriji

IZNENADIĆE VAS KO SU GLAVNI IGRAČI U SVETU AI: Ove firme su lideri u oblasti veštačke inteligencije

Edukacija -

U poslednjih nekoliko godina veštačka inteligencija (AI) postala je jedna od najvažnijih oblasti u industriji informacionih tehnologija. U ovom tekstu ćemo predstaviti neke od najinovativnijih kompanija koje su predvodnici u razvoju AI.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

NVIDIA

Možda će vas iznenaditi da se kompanija čiji je primarni fokus na proizvodnji grafičkih kartica takođe ističe i u razvoju AI tehnologija. Primera radi, NVIDIA je razvila neke od najmoćnijih grafičkih procesora koji se koriste u mašinskom učenju i dubokom učenju.

IBM

Američki gigant IBM se takođe nalazi među vodećim kompanijama u oblasti veštačke inteligencije, a posebno se ističe njihov doprinos kod istraživanja u oblasti mašinskog i dubokog učenja. Platforma Watson za analizu podataka je njihov najpoznatiji AI proizvod.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Amazon

Lider u onlajn trgovini i jedna od najvećih kompanija na svetu u poslednjih nekoliko godina ogroman deo svojih resursa usmerava na razvoj AI tehnologija.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tesla

Tesla nije vodeća kompanija samo u oblasti električnih vozila, već i lider u razvoju autonomnih vozila i AI sistema ispod njihovih hauba.

Google

Kao jedna od najvećih i najuticajnijih kompanija u svetu tehnologije, nije iznenađujuće što se Google nalazi na ovoj listi. Štaviše, kompanija je među pionirima u razvoju AI i upotrebi ovih tehnologija u proizvodima, kao što su Google Search, Google Assistant i Google Translate

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

OpenAI

OpenAI je neprofitna organizacija koju je između ostalih osnovao i Ilon Mask. Sa ciljem da AI tehnologije pozitivno utiču na društvo, ova organizacija razvija različite aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji, od igara do chatbotova, među kojima se posebno istakao njihov proizvod ChatbotGPT.

DeepMind

Britanska kompanija koju je 2015. godine kupio Google fokusira se na razvoj AI sistema koji su sposobni da rešavaju kompleksne probleme. Pored video-igara, njihovi najveći uspesi su u razvoju sistema za prepoznavanje govora i prevođenje jezika.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Microsoft

Na kraju liste svakako se nalazi Microsoft. Kompanija Bila Gejtsa je razvila brojne proizvode koji koriste veštačku inteligenciju, kao što su Cortana, Bing i Skype Translator.

Ako želite da i sami uskočite u voz AI koji se zahuktava, biće vam potrebno temeljno znanje programiranja. Tu vam kratke obuke neće biti od pomoći. Najbolje rešenje je da odvojite godinu dana na obrazovanja i steknete programerski sertifikat. Obuke za programiranje na daljinu mogu vam pomoći da školovanje uskladite sa drugim obavezama i za manje od 12 meseci dođete do cilja.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track