ONI STOJE IZA NAJPOZNATIJEG CHATBOTA: Sve što bi trebalo da znate o kompaniji OpenAI i njenim proizvodima
Foto: Tim Edukacija

Veštačka inteligencija

ONI STOJE IZA NAJPOZNATIJEG CHATBOTA: Sve što bi trebalo da znate o kompaniji OpenAI i njenim proizvodima

Edukacija -

Tehnologija i automatizacija nezaobilazni su u vođenju biznisa, a jedan od najnovijih trendova u ovom pravcu jeste primena veštačke inteligencije. Kada je reč o ovim tehnologijama, nezaobilazno ime jeste OpenAI, jedna od vodećih kompanija koja se bavi njihovim razvojem.

U ovom članku predstavićemo vam OpenAI i programe koje razvija.

OpenAI je kompanija za istraživanje veštačke inteligencije osnovana 2015. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija se bavi istraživanjem u oblastima kao što su mašinsko učenje, računarska vizija, prirodni jezik, robotika, igre i druge.

„OpenAI ima potencijal da bude jedna od najznačajnijih kompanija u istoriji ljudske civilizacije“, izjavio je Ilon Mask u intervjuu za TechCrunch u decembru 2015. godine. U tom intervjuu on je takođe opisao OpenAI kao „neprofitnu firmu za istraživanje veštačke inteligencije čiji je cilj da razvije veštačku inteligenciju na način koji će biti koristan za čovečanstvo u celini, a ne samo za komercijalne interese“.

Tim Edukacija, CHATBOT, AI
foto: Tim Edukacija

Od svog osnivanja kompanija razvija razne programe koji se mogu primeniti u različitim oblastima, a sada će biti predstavljeni neki od najznačajnijih programa u razvoju.

Chat GPT-3

ChatGPT je daleko najpoznatiji prozvod koji je osvojio ceo svet. U pitanju je jezički model koji koristi duboko učenje kako bi generisao prirodni jezik sličan ljudskom govoru. Ovaj model može biti primenjen u različitim oblastima, uključujući prevođenje, kreiranje sadržaja i pomoć u istraživanju.

Tim Edukacija, CHATBOT, AI
foto: Tim Edukacija

DALL-E

Ovaj alat omogućava korisnicima da unesu opis slike koju žele da imaju, a generativni model je kreiran rezultat koji odgovara opisu. Ovaj alat pomaže u vizuelnoj umetnosti, marketingu i drugim oblastima u kojima su potrebne kreativne ideje.

SafetyGym

Ovo je treći proizvod koji je Open AI razvio a namenjen je testiranju bezbednosti veštačke inteligencije. Ovaj program omogućuje inženjerima da testiraju različite algoritme za mašinsko učenje na sumuliranim scenarijima, što omogućava identifikaciju eventualnih bezbednosnih problema i njihovo rešavanje pre implementacije u stvarnom svetu.

Codex

Kao program koji programerima omogućava generisanje koda na osnovu prirodnog jezika, Codex koristi neuronsku mrežu i veliku bazu podataka kako bi „razumeo“ prirodni jezik i generisao kôd koji odgovara tom jeziku. Ovaj pristup može u velikoj meri ubrzati proces programiranja i smanjiti broj grešaka koje se javljaju u ručno pisanim kodovima.

Ovo su bili proizvodi na kojima OpenAI radi punom parom, Ako i sami želite da karijeru gradite u svetu veštačke inteligencije i date svoj doprinos, obuka za programiranje u trajanju od godinu dana je najbolji način da zakoračite u ovu uzbudljivu oblast.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track