TRŽIŠTE RADA U BUDUĆNOSTI: Ovo će biti 5 najtraženijih pozicija u narednoj deceniji
Foto: Tim Edukacija

Top-5 poslova za narednu deceniju

TRŽIŠTE RADA U BUDUĆNOSTI: Ovo će biti 5 najtraženijih pozicija u narednoj deceniji

Edukacija -

Kako tehnologija nastavlja da se razvija, tržište rada će se u narednoj deceniji menjati. Samim tim, neke nove veštine će postati ključne za zapošljavanje. U nastavku navodimo 5 najtraženijih poslova u narednoj deceniji, prema istraživanjima i prognozama stručnjaka.

Data Scientist

Prema istraživanju koje je objavio IBM, poslovi u vezi sa naukom o podacima će biti najpopularniji u narednoj deceniji. Eksperti koriste analizu podataka kako bi izvukli pouke iz informacija koje se često čine neorganizovanim. Ovi profesionalci su važni za donošenje poslovnih odluka, pa su plate za ovu odgovornu poziciju visoke.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Stručnjak za veštačku inteligenciju

Jedan od najbrže rastućih sektora u IT industriji – veštačka inteligencija (AI) će imati značajnu ulogu u narednoj deceniji. Ova oblast uključuje razvoj i primenu tehnologija kao što su mašinsko učenje, duboko učenje i robotika. Kako jedno od istraživanja objavljenih na portalu LinkedIn izveštava, veštačka inteligencija je već sada drugi najtraženiji posao u Sjedinjenim Državama, a uskoro će situacija biti slična i u Evropi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ekspert za kriptovalute i blokčejn

Kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum su postale popularne u poslednjih nekoliko godina, što je dovelo do povećanja potrebe za stručnjacima koji razumeju blockchain tehnologiju. Očekuje se da će ovo polje i dalje rasti u narednoj deceniji, kako tehnologija blockchaina počinje da se primenjuje i na druge oblasti.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Inženjeri zaštite podataka

Kako se sve više kompanija oslanja na podatke za donošenje poslovnih odluka, tako bezbednost podataka postaje još važnija. Prema istraživanju objavljenom na sajtu Glassdoor, posao inženjera zaštite podataka će biti jedan od najtraženijih u narednoj deceniji.

Cloud arhitekte

Cloud tehnologija je postala veoma popularna u poslednjih nekoliko godina, a očekuje se da će i dalje rasti u narednoj deceniji. Cloud arhitekte su stručnjaci za projektovanje i implementaciju cloud sistema, odnosno računarstva u oblaku. Prema istraživanju objavljenom na sajtu Indeed, posao cloud arhitekte je jedan od najtraženijih u SAD, pa se sličan razvoj može očekivati i u Evropi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Sva navedena zanimanja su iz oblasti informacionih tehnologija. Ključno za dobijanje poslova u IT sektoru jeste dobro obrazovanje praćeno iskustvom. Za navedena zanimanja se danas možete školovati i kod nas, onlajn ili tradicionalno. Ako želite da uz obrazovanje steknete i iskustvo, onda je neophodno samo da odlučite koja vas od oblasti najviše zanima.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track