KAKO DA ORGANIZUJETE SVOJE DANE Naučite pomodoro tehniku upravljanja vremenom
Foto: Tim Edukacija

Saveti za upravljanje vremenom

KAKO DA ORGANIZUJETE SVOJE DANE Naučite pomodoro tehniku upravljanja vremenom

Edukacija -

Kada je reč o efikasnom upravljanju vremenom, postoji mnogo različitih pristupa i tehnika. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na tehniku koja se naziva pomodoro. Osmišljena u Italiji u devedesetim godinama, ova tehnika postala je popularna širom sveta zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti.

Šta je tehnika pomodoro?

Pomodoro tehnika se sastoji od ciklusa od 25 minuta koncentrisanog rada, praćenog kratkom pauzom od 5 minuta. Posebno je interesantno odakle potiče njen naziv. Ova tehnika je nazvana po italijanskoj reči za paradajz, pošto je njen tvorac koristio kuhinjski tajmer u obliku paradajza kako bi pratio svoje vreme.

Pomodoro tehnika ima nekoliko prednosti.

Prvo, 25-minutni ciklusi fokusiranog rada pomažu nam da se koncentrišemo na jedan zadatak i da izbegnemo prekide i ometanja.

Drugo, kratke pauze nam omogućavaju da se odmorimo i da se osvežimo pre nego što se vratimo radu.

Treće, ovaj ciklus nam pomaže da se usredsredimo na bitne zadatke i da izbegnemo gubljenje vremena na manje važne zadatke.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

5 koraka pomodoro tehnike

Kako biste počeli da koristite pomodoro tehniku, sledite ove korake.

1. Odaberite zadatak

Izaberite zadatak koji želite da završite.

2. Podesite tajmer

Podesite tajmer na 25 minuta.

3. Radite na zadatku

Radite na zadatku sve dok tajmer ne zazvoni.

4. Napravite pauzu

Nakon što tajmer zazvoni, uzmite pauzu od 5 minuta.

5. Ponovite ceo process

Ponovite ovaj ciklus još tri puta, a nakon četvrtog ciklusa uzmite dužu pauzu od 15 do 30 minuta.

Ova tehnika se može u potpunosti prilagoditi vašim potrebama. Primera radi, ako vam je potrebno više vremena za određeni zadatak, možete povećati dužinu ciklusa ili skratiti pauze. Takođe, možete koristiti aplikacije kao što su Forest, Focus@Will ili Focus Keeper koje vam mogu pomoći da pratite svoje vreme i da se fokusirate na svoj rad.

Pomodoro tehnika je jednostavan i efikasan način da poboljšate svoje veštine upravljanja vremenom. Pokušajte da je primenite i vidite kako će vam pomoći da postanete produktivniji i efikasniji u svojim aktivnostima.

Ako želite da ovladate sličnim poslovnim tehnikama ali i da naučite kako da realizujete svoje poslovne projekte, onda je sertifikovana obuka za preduzetnika pravi izbor za vas. Za godinu dana bićete spremni da lansirate sopstveni biznis ili se snađete u bilo kom poslovnom okruženju.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track