ISKORISTITE SVOJ KREATIVNI POTENCIJAL: Ovo su 5 umetničkih zanimanja od kojih se odlično zarađuje
Foto: Tim Edukacija

ISKORISTITE SVOJ KREATIVNI POTENCIJAL: Ovo su 5 umetničkih zanimanja od kojih se odlično zarađuje

Edukacija -

Umetničke profesije uglavnom važe za one koje ne donose mnogo novca, a umetnosti se posvećuju oni koji toliko vole svoj poziv da im nije važno da li će im prihodi doneti luksuzan život ili ne. Međutim, neki umetnici pronašli su način da svoju profesiju spoje sa savremenim tehnologijama, što im je omogućilo da rade ono što vole i da od toga odlično zarađuju.

Kreatori video-igara (Video Game Developers)

U digitalnom dobu video-igre su evoluirale u oblik interaktivne umetnosti, kombinujući zadivljujuću vizuelnu sliku, pripovedanje priča i najsavremeniju tehnologiju. Iza svake uspešne video-igre stoji tim kreativnih umova, uključujući konceptualne umetnike, 3D modelare, animatore i pisce. Industrija video-igara eksponencijalno je rasla, nadmašujući filmsku industriju u smislu prihoda, što je čini održivim izborom za umetnike koji teže finansijskoj stabilnosti.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Dizajneri enterijera

Dizajn enterijera je jedna od najkreativnijih i najzanimljivih profesija, a ujedno je i odlično plaćena. Stručnjaci za kreiranje i uređivanje prostora zaduženi su za osmišljavanje dizajna kako javnih prostorija, tako i privatnih zdanja. Obično ih angažuju dobrostojeći klijenti, a zbog specifičnosti svog zanata i dugotrajnosti usluga koje pružaju, dizajneri enterijera rade na manjem broju projekata, ali za cifre koje im obezbeđuju više nego pristojan život.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Grafički dizajneri

Stručnjaci za grafički dizajn neophodni su svakoj firmi, bile one male, srednje ili internacionalne. Pored kreativnosti, služe se veštinama korišćenja Photoshopa, InDesigna, Illustratora i drugih programa za kreiranje i obradu fotografija.

Budući da obavljaju različite zadatke – od izrade logoa i vizitkarti, preko dizajniranja promotivnih letaka, postera i kataloga, pa sve do pravljenja fotografija za objave na društvenim mrežama, kreiranja bilborda i građenja kompletnog vizuelnog identiteta jednog brenda – nije ni čudo da su grafički dizajneri jedni od najtraženijih na današnjem tržištu, a ujedno i na samom vrhu kada je reč o naplaćivanju svojih usluga.

Medijski i umetnički producenti

Producenti predstavljaju multimedijalne umetnike koji u potpunosti prate jedan projekat, od samog začetka ideje do njene realizacije. S obzirom na to da su odgovorni za proizvodnju i distribuciju multimedijalnog sadržaja, kao i za pribavljanje novčanih sredstava i finansiranje drugih umetnika koji rade u tom timu, produkcijom se bave oni koji su prethodno stekli praktično znanje i razvili veštine na nekim od cenjenih umetničkih centara. Uz odgovornost i stručnost koje pokazuju na svom poslu, producenti zasluženo zarađuju visoke sume za projekte na kojima su angažovani.

Modni dizajneri

Modni dizajneri zauzimaju jedinstven prostor u kome njihova mašta ispunjava želje globalne publike. Ovi vizionarski umetnici kreiraju fascinantnu odeću i modne dodatke, koji postavljaju trendove i diktiraju modni pejzaž. Iako put do priznanja može biti izazovan, oni koji uspeju da izgrade renomirani brend mogu računati na značajne finansijske nagrade. Renomirani dizajneri sarađuju sa luksuznim brendovima, predstavljaju svoje kolekcije na prestižnim nedeljama mode i razvijaju sopstvene linije, koje im donose unosan profit.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pomenuta zanimanja razbijaju mit o umetnicima koji slabo zarađuju. Savremeni umetnici pronašli su rešenje da spoje lepo i profitabilno tako što su svoju ljubav prema umetnosti usmerili ka sticanju znanja i veština koje nadograđuju njihove umetničke sklonosti. Ukoliko i sami posedujete talenat za umetnost, pronađite profesiju koja će na najbolji mogući način oplemeniti vašu strast i pretvoriti je u odlično sredstvo zarade.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track