OD ZABRINUTOSTI DO KLJUČNIH VEŠTINA: Kako da vaše dete nauči da koristi modernu tehnologiju na koristan način
Foto: Tim Edukacija

OD ZABRINUTOSTI DO KLJUČNIH VEŠTINA: Kako da vaše dete nauči da koristi modernu tehnologiju na koristan način

Edukacija -

Živimo u vremenu kada tehnologija predstavlja ključni deo našeg svakodnevnog života. Od komunikacije, preko učenja, pa do rada, tehnologija je tu da nam olakša i unapredi svakodnevne aktivnosti. Međutim, mnogi roditelji često strepe od toga da njihova deca previše koriste tehnologiju. Strahovi variraju – od izloženosti štetnom sadržaju, preko gubitka interakcije u realnom svetu, do potencijalnih zdravstvenih problema zbog dugog sedenja ispred računara.

Iako su ove brige opravdane, važno je shvatiti da trenutno živimo u svetu koji vrvi od tehnologije i da nema razloga za strah od nje ukoliko se tehnologija koristi na pravi način. Pravilna upotreba tehnologije može biti dragocen alat za učenje i razvoj, pod uslovom da se osigura balans između virtuelnog i realnog sveta. U današnje vreme tržište rada podrazumeva informatičku pismenost kao osnovnu veštinu svakog zaposlenog, pa je stoga od suštinskog značaja da se naša deca upoznaju sa tehnologijom i pravilno je koriste.

Kako osnovci i srednjoškolci mogu koristiti tehnologiju

Sada kada smo naglasili važnost tehnologije, razmotrimo kako naša deca mogu koristiti tehnologiju na koristan način.

Za osnovce postoji veliki broj edukativnih aplikacija i platformi koje mogu pomoći da steknu i prodube znanje iz različitih oblasti. Ove aplikacije su dizajnirane tako da dete uči kroz igru, što rezultira većim interesovanjem i boljim usvajanjem gradiva. Na primer, aplikacije kao što su „Khan Academy Kids” i „ABCmouse” nude interaktivne lekcije za matematiku, čitanje, nauku i umetnost. Aplikacije kao što je „ScratchJr” mogu da uvedu decu u osnove programiranja kroz vizuelne blokove koda, čime razvijaju logičko razmišljanje.

Uz ove edukativne aplikacije, tu su i e-knjige, koje mogu biti interaktivne i često uključuju slike, animacije i zvučne efekte, koji pomažu deci da bolje razumeju i povežu informacije. Čitanje e-knjiga može da poveća zanimanje i motivaciju za čitanje, posebno kod dece koja su prirodno sklona tehnologiji.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Za srednjoškolce tehnologija može biti ključna za istraživanje i učenje o oblastima koje ih posebno interesuju. Mogu koristiti onlajn-kurseve, tutorijale, kao i razne softvere za učenje stranih jezika, programiranje, dizajn ili bilo šta drugo što ih zanima. Osim toga, tehnologija omogućava srednjoškolcima da razvijaju sposobnost rešavanja problema kroz razne diskusije i forume na internetu.

Za one koji su zainteresovani za nauku postoji mnoštvo eksperimentalnih i demonstrativnih videa na platformama poput Jutjuba, a postoje i onlajn-laboratorije koje omogućavaju studentima da izvode virtuelne eksperimente, kao što je „PhET”.

Za učenike koje interesuje programiranje platforme kao što su „Codecademy” i „Khan Academy” pružaju besplatne kurseve o različitim programskim jezicima, od osnovnih do naprednih. Takođe, mogu koristiti „GitHub” za deljenje projekata i saradnju na njima, što im omogućava da rade na stvarnim projektima i razvijaju praktične veštine.

Učenici koji se interesuju za umetnost i dizajn mogu koristiti aplikacije kao što su „Adobe Photoshop” i „Illustrator” za razvijanje svojih veština, dok platforme kao što je „Behance” mogu koristiti za izgradnju svog digitalnog portfolija.

Kroz ove primere možemo videti da tehnologija pruža mnogo načina za učenje i razvoj veština koje su ključne za budućnost naših učenika. Koristeći tehnologiju na pravilan način, učenici mogu unaprediti svoje znanje i veštine, ali i razviti kritičko razmišljanje i kreativnost, koji su ključni za uspeh u današnjem svetu.

Kroz pravilno korišćenje tehnologije deca će moći da se prilagode i napreduju u današnjem svetu

Kao što smo videli, ignorisanje tehnologije ne bi donelo ništa dobro, već samo udaljavanje od realnog sveta u kojem živimo. Tehnologija je sastavni deo našeg života i to će biti još izraženije u budućnosti. Svi poslovi budućnosti će zahtevati ne samo osnovno već i napredno korišćenje tehnologije.

Stoga roditelji ne treba da strahuju od toga da njihova deca provode previše vremena ispred računara, već treba da se usredsrede na to kako da svoju decu usmere da tehnologiju koriste na koristan način. Kroz razvijanje kreativnosti, inovativnosti i kritičkog razmišljanja deca mogu da stvaraju nešto novo i drugačije, što će im u budućnosti doneti brojne prednosti. Kroz pravilno korišćenje tehnologije naša deca ne samo da će biti korak ispred već će biti i u stanju da se prilagode i napreduju u svetu koji se konstantno menja.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track